Galerija FDV otvorila razstavo plakatov Sovražni govor kot zločin


DSC04456Galerija FDV je 25. januarja v sodelovanju z Društvom za Združene narode (ZN) za Slovenijo in Informacijsko službo ZN na Dunaju ob svetovnem dnevu holokavsta (27. januar) otvorila razstavo Sovražni govor kot zločin.

Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta je na svojem zasedanju 1. novembra 2005 z resolucijo 60/7 proglasila Generalna skupščina Združenih narodov kot vsakoletni mednarodni dan spomina na žrtve fašističnega in nacističnega holokavsta. Na ta dan leta 1945 je ruska Rdeča armada osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz-Birkenau na Poljskem.

Razstava vzbuja marsikatero resno vprašanje, v svojem bistvu pa nam prikaže sofisticirane propagandne kampanje nacistov in njihovo zapuščino. Kaj je propaganda? Danes ima beseda negativen prizvok, saj se jo povezuje z manipulacijo in pranjem možganov. Stoji kot antiteza objektivnosti, racionalnosti in resničnosti. Kdaj postane sovražni govor zločin? Ali lahko sploh ustvarimo demokratični sistem in omejimo ključno demokratično načelo, kot je svoboda izražanja?

Slavnostni govorec otvoritve je bil  dr. Igor Pribac, izredni profesor za socialno filozofijo in filozofijo zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Na otvoritvi razstave je bilo predvajano tudi video sporočilo generalnega sekretarja ZN Antónia Guterresa ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta.

Razstava plakatov bo na ogled do 9. februarja.

 

Fotograf: Primož Hrvacki

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 30. januar 2018 | v kategoriji: Dogodek