Skoči do osrednje vsebine

[GALERIJA FDV] Fotomorfoze - fotografska razstava Rina Gropuzza


V sredo, 29. marca 2023, je v glavnem prehodu FDV potekala otvoritev fotografske razstave Fotomorfoze fotografa Rina Gropuzza. Dogodek je otvoiril vodja Galerije FDV, izr. prof. dr. Samo Uhan, uvodni nagovor pa je prispeval izr. prof. dr. Aljoša Pužar, kulturolog, etnograf, pisatelj in družbeni kritik. Za glasbeno spremljavo je poskrbel doktorant Natko Štiglič, ki je na kitaro zaigral skladbo Con Garbo y Salero. 

Rino Gropuzzo je mednarodno priznani fotograf z Reke na Hrvaškem, s številnimi samostojnimi in skupinskimi razstavami po celem svetu. Živel in deloval je v  Parizu, Milanu, Atenah in Los Angelesu. Zdaj živi in ustvarja na Reki. Znan je je po fotografijah na področju mode, reklame, erotike ter pejsaža. Večkrat nagrajevani umetnik je član hrvaškega združenja likovnih umetnikov. Njegova dela so vključena v zbirke Muzeja mesta Reka, Muzeja sodobne umetnost na Reki ter številne privatne zbirke. 

Razstava Fotomorfoze, ki je leta 2020 gostovala v Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu ter leta 2019 v Palači Gopčevič v Trstu, predstavlja ožji izbor fotografij umetnikovega opusa, predvsem erotične, modne in fotografije pejsaža. 

Razstavljena dela, ki so nastala v zadnjih štirih desetletjih, je fotograf posnel s pomočjo analogne in digitalne tehnologije ter jih kasneje minimalno obdelal. Fotografije definira značilna estetika, ki jo avtor doseže z uporabo močnih črno-belih kontrastov, dramatično osvetlitvijo ter z izborom harmoničnih in intenzivnih barv. 

Razstavo si lahko ogledate do 20. aprila 2023!

Več o Rinu Gropuzzu in njegovi razstavi si lahko preberete na povezavi. 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 31. marec 2023 | v kategoriji: Galerija FDV