[Galerija FDV] Cezar Altai - Novice iz kaosa: O šumih podzavesti.


V sredo, 5. maja 2021 smo v Galeriji FDV ob 60. letnici fakultete predstavili slikarska dela brazilskega umetnika Cezarja Altaia pod naslovom Novice iz kaosa: O šumih podzavesti.

Na predstavitvi sta spregovorila dekanja Fakultete za družbene vede, prof. dr. Monika Kalin Golob in g. Miguel Paiva Lacerda, vodja kulturnega oddelka brazilskega veleposlaništva. O razumevanju podzavesti je spregovoril prof. dr. Igor Škamperle, poznavalec in interpretator del Carla Gustava Junga.

Avtor razstavljenih del, Cezar Altai, je 49-letni brazilski umetnik, katerem je vizualna umetnost gonilo številnih dejavnosti. Od mladosti se uči in dela na razvoju avtorskih projektov in kot sodelavec pri projektih drugih umetnikov. Zanimanje za različne načine umetniškega izražanja ga je pripeljalo do ustvarjanja in razstavljanja slikarskih del ter sodelovanja pri idealizaciji in montaži različnih tematskih razstav. Na področju avdiovizualne produkcije je sodeloval pri izdelavi nakita in scenskih predmetov za kino, tele novele in oglaševanje, poleg tega pa je napisal in režiral nekaj glasbenih video posnetkov. Izdelal je kolekcijo nakita na tematiko starega Egipta, ki je bila razstavljena v modnih uvodnikih, video posnetkih in tele novelah. Je tudi skladatelj in je zadnjih osem let član skladateljskega kolektiva "Coletivo Chama" v Riu de Janeiru. Kolektiv je posnel album z naslovom "Todo mundo é bom (Vsi ljudje so dobri)". Cezar je deloval tudi kot scenarist in voditelj radijskega programa, katerega namen je bil prikazati panoramo nove brazilske glasbe. V gledališču je deloval kot scenograf, osvetljevalec in scenski režiser. Njegovo slikarsko delo zaznamuje nenehna igra med vidnim in nedosegljivim, tako za oko, kot za um.

 

Umetnik je na dogodku spregovoril o izvoru svojih idej za nastajanje umetniških del in razmišljanjih, ki so ga pri tem vodila.

Vodja Galerije FDV, prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela je predstavitev zaključila s prijazno zahvalo vsem sodelujočim.

Razstava slikarskih del je na ogled na Fakulteti za družbene vede, v prostoru pred predavalnico 1.

 

 

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 10. maj 2021 | v kategoriji: