[FDV Alumni] Tanja Vertelj - kjer sta dva FDV-jevca, je prostor še za tretjega


Tanja Vertelj CB_spletTanja Vertelj je diplomirala iz politologije in magistrirala iz sociologije na Fakulteti za družbene vede. Danes je vodja Službe za izvajanje kohezijske politike na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Pri svojem delu, pravi, se opira na znanja, ki jih je dobila na fakulteti; s svojim analitičnim, metodološko naravnanim delom udejanja spretnosti, ki jih je pridobila v času študija.

Se še spomnite svojih prvih dni, povezanih s študijem na FDV, morda informativnih dni?

Spomnim se informativnih dni. Ker nismo bili iz Ljubljane, smo z vlakom prišli z Mosta na Soči – obiskovala sem Gimnazijo Tolmin in fakulteto smo prvič kar dolgo iskali (smeh). Takrat nas je bilo na informativnem dnevu, se spomnim, kar veliko, naša smer – politologija – je bila takrat zelo popularna. Sprva sem sicer nameravala študirati pravo, vendar sem si premislila in se odločila za politologijo, saj se mi je zdelo, da bomo prejeli na FDV večji nabor znanj – od ekonomije, politologije, sociologije,  komunikologije itd. V bistvu je bilo to tisto, kar me je najbolj prepričalo.

Pa vaši prvi dnevi na fakulteti?

Spomnim se prvih predavanj, ki smo jih imeli v Kinu Bežigrad, mi smo še tista generacija, ki na začetku ni imela predavanj v novi stavbi. Tako smo imeli predavanja po celi Ljubljani, na Ekonomski fakulteti, Pedagoški fakulteti, bilo nas je res veliko, potem pa se je počasi delala selekcija … Bilo je zelo zanimivo, dejansko smo pridobivali povsem nova znanja, različen spekter z različnih področij, spomnim se predavanj obče komunikologije, obče sociologije, psihologije; spoznavali smo nove ljudi in drugačen način razmišljanja. Imam res lepe spomine na prve dni na FDV, na študentsko življenje, študentske domove …

Je bila FDV za vas prava odločitev?

Seveda sem vmes pomišljala, ali sem se odločila za pravo smer, vendar bolj v smislu, da bi se preusmerila morda na mednarodne odnose, a sem si premislila. Tudi zaradi sošolcev – bili smo zanimiva generacija, tudi sedaj smo uspešna generacija, zaposleni smo na ministrstvih, občinah, veliko je novinarjev. Bili smo zanimiva druščina, veliko smo debatirali in se pogovarjali o policy zadevah in procesih, političnih dogajanjih. Še vedno kar ohranjamo stike. FDV ti da dejansko širok spekter znanj, a ko študij zaključiš,  je vse odvisno od tebe samega. Ko prideš v neko novo delovno okolje, je vsakdo malce izgubljen, takrat je vse odvisno od tebe, tvoje samoiniciativnosti in želje po kvalitetnem opravljanju delovnih nalog, hkrati pa takrat hitro ugotoviš, da ti je FDV dal mnoga znanja. Konkretno je v moji službi pet diplomantov FDV-ja in moram reči, da se odlično znajdejo v zelo različnih situacijah in da  odlično opravljajo svoje, precej zahtevno delo. Dejansko je to pomemben doprinos FDV in sicer, da se znaš prilagoditi različnim situacijam, različnim delovnim nalogam, da znaš določene zadeve postaviti v kontekst in da znaš poiskati informacije, ki jih potrebuješ za opravljanje delovnih nalog. To se mi zdi ključna prednost tistih, ki so zaključili FDV.

Tanja Vertelj_spletDruga stvar, kar nam jo je dala fakulteta, so metodološka znanja. Ta znanja prej ali slej ponotranjiš. Sama se na svojem delovnem področju ukvarjam s kohezijsko politiko in delamo večinoma projektno. Za pripravo in izvajanje projektov je zelo pomembno analitično, metodološko delo, tako z vidika priprave analize stanja, določanja prioritet in nato tudi spremljanja in vrednotenja izvedbe projektov. Zdi se mi, da so nam na FDV zelo dobro vcepili ta znanja. Ko gledam nazaj, lahko zatrdim, da je to velika dodana vrednost študija na tej fakulteti. Je pa vse odvisno od posameznika. Ko pride nekdo prvič na delovno mesto oziroma se prvič zaposli,  morda pričakuje, da bo že takoj prevzel pomembne položaje in izvajal najzahtevnejše naloge, a je žal tako, da ko prideš, moraš začeti od začetka. Izkušnje so namreč pomembne, je pa z vidika delodajalca zagotovo pomembno, da se je posameznik,  ne glede na izkušnje, pripravljen dodatno učiti. In pomembno je, da se znajdeš …

Kot ste že omenili, ste imeli v času študija veliko pozitivnih izkušenj, spletali ste poznanstva. Ste se udeleževali tudi obštudijskih dejavnosti?

Redno sem se udeleževala različnih dogodkov, ki jih je organizirala FDV. Bila sem članica politološkega društva Polituss, udeleževali smo se politoloških dni.  Bila pa sem tudi aktivna v Klubu tolminskih študentov, kjer smo organizirali različne aktivnosti, predvsem na Bovškem, saj je klub pokrival več občin. Tako smo v tistem obdobju uvedli študentski avtobus, organizirali smo koncerte, potopisna predavanja, razstave. V bistvu smo kar skrbeli za študentsko dogajanje, ne samo v Posočju temveč tudi v Ljubljani.…

Red. prof. dr. Zlatko Šabič velikokrat reče: »Fakulteta ponuja hrano, od vas pa je odvisno, koliko ste lačni in koliko boste pojedli …«

Točno tako. Veliko je odvisno od posameznika. Fakulteta ti ponuja možnosti, vse pa je odvisno od posameznika: s čim se bo in s čim se ne bo ukvarjal oziroma ali bo sprejel te možnosti. Tako da jaz vidim fakulteto zgolj kot izhodišče. Če si že prej aktiven v različnih mrežah, pridobivaš veščine, je to pri iskanju zaposlitve velika prednost. Osebno bi priporočila vsem študentom, da so že v času študija čim bolj aktivni. Praktično znanje, ki ga pridobiš, pa čeprav nimaš takega občutka in poznanstva, ki si jih ustvariš v času študija, ti zagotovo odpirajo večje in boljše možnosti pri iskanju zaposlitve.

Lahko opišete svoj najlepši spomin iz časa študija?

Najlepše je bilo, da smo se s sošolci res veliko družili, se zelo dobro razumeli in bili res dobri prijatelji. Res smo bili super generacija. Veliko časa smo preživeli skupaj ter debatirali o aktualnih političnih zadevah ... To je tisto, kar mi je najbolj ostalo v spominu, ta pripadnost, poleg seveda raznih drugih dogodkov, kot so bile npr. ekskurzije.

Kjer sta dva_spletČe bi se še enkrat vpisovali, bi se ponovno vpisali na FDV?
Z vidika vsega, kar zdaj počnem, bi šla na FDV. Delam na področju kohezijske politike, ki je specifično področje, delam projektno, zato moram dobro poznati javno-politične procese. In res, znanje, ki nam ga je dal FDV, mi pri tem zelo koristi, tako z vidika priprave analiz, načrtovanja projektov in tako naprej. FDV mi je dal zelo dobro izhodišče oziroma širok spekter znanja, ki nam pomaga, da na delovnem mestu kvalitetno opravljamo različne, včasih tudi zelo specifične naloge.

Kako bi z enim stavkom opisali vašo celotno izkušnjo na FDV?

Težka naloga. Na steni mi piše, da »kjer sta dva FDV-jevca, je vedno prostor še za tretjega«. To je zanimiv citat mojega sodelavca, našega državnega sekretarja, ki je tudi diplomant FDV-ja in veliko pove o nas, FDV-jevcih (smeh).

Laura Koudela

Vir: FDV Kariernik

Fotografije: Maruša Mlekuž
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 24. avgust 2016 | v kategoriji: Alumni