[FDV Alumni] Rok Kogej - FDV opravlja svoje poslanstvo znotraj slovenskega intelektualnega prostora in širše


Rok KOgej_spletCBRok Kogej je analitski politolog, prevajalec, humanist in družboslovec. Je nekdanji koordinator Delavsko-punkerske univerze, nekdanji direktor in odgovorni urednik založbe Sophia ter v. d. direktorja Inštituta za delavske študije. Leta 2013 je magistriral na temo transformacije marksistične teoretske in socialistične prakse. Za študij na Fakulteti za družbene vede pravi, da ti da dovolj okusa in znanja, hkrati pa te ne omejuje pri izbiri poti. 

Kaj je bilo tisto, kar vas je prepričalo za študij analitske politologije na FDV? 
Če pogledam nazaj, sem se v tistem obdobju odločal med študijem na Filozofski fakulteti in Fakulteti za družbene vede, ki sem jo izbral zato, ker je najbolj ustrezala mojim takratnim interesom. To je bilo zanimanje za politično zgodovino, predvsem drugo svetovno vojno in povojno obdobje. Zelo me je zanimalo tudi vprašanje propagande. Kar se tiče študija na FDV-ju, sem se odločal med analitsko politologijo in komunikologijo, pa sem se potem vseeno odločil za politologijo, ki mi je bila malenkost bližja. 

Pa je bila prava izbira?
Rekel bi, da ja. Bilo je sicer precej frustracij, toda to najbrž spremlja vsakega študenta, ne glede na to, katero smer ali fakulteto izbere. Če pogledam nazaj, pa je to bila absolutno pravilna odločitev. Lahko rečem, da mi je ta fakulteta in ta smer dala vse, kar sem potreboval.

Rok Kogej_splet1Kaj pa je največ, kar vam je dal FDV?
FDV mi je dal dovolj prostora, da sem sam iskal, kaj me zanima, in to znotraj zelo širokega spektra stvari, s katerimi se lahko ukvarjaš na področju politologije. Študij na FDV ti da dovolj okusa in znanja, hkrati pa te ne omejuje pri izbiri poti. 

Bi rekli, da FDV kot fakulteta in analitska politologija kot smer opravljata svoje poslanstvo?
FDV opravlja svoje poslanstvo znotraj slovenskega intelektualnega prostora in širše. Politologija ti da nek splošen pregled in ti omogoči, da se kasneje poglobiš v svoje področje, v tisto, kar te zanima.

Kako pa je FDV oblikoval vašo karierno pot?
Predvsem s povezavami, ki mi jih je dal. FDV me ni usmeril samo intelektualno, temveč tudi socialno. Znotraj prostorov te fakultete (dobesednih in metaforičnih) sem našel krog ljudi, s katerimi delim enake interese, enaka zanimanja in s katerimi sem ali pa bi lahko začel sodelovati.

Rok Kogej_sple2Katera pridobljena znanja pa so tista, ki vam najbolj pomagajo na karierni poti?
Zagotovo vednost, ki sem jo pridobil skozi študij, vse, česar sem se naučil teoretskega in analitskega. In pa seveda socialna in organizacijska znanja, s katerimi se znajdem v nekem kolektivu. FDV zelo spodbuja, da se jih pridobi. Saj če se ukvarjaš s politično teorijo, to ni projekt, ki ga lahko počneš iz spalnice, temveč se moraš vklopiti v kolektiv in v okviru njega razpravljati in ustvarjati.

Ste se na fakulteti kdaj ukvarjali z obštudijskimi dejavnostmi?
Bil sem študent tutor, sodeloval sem pri društvu študentov politologije Polituss in pa sodeloval z ljudmi, ki so bili aktivni v okviru FDV.

So te vezi ostale?
Ja, seveda. Rečem lahko, da je večina ljudi, s katerimi sedaj sodelujem, bivših študentov FDV, če že niso bili uradno študentje, pa so pomembno sooblikovali FDV – bodisi skozi društvo Polituss bodisi skozi nek socialni krog, ki je imel prostor na FDV-ju. 

Kam pa želite, da se vaša pot nadaljuje?
Upam, da v založništvo. Še vedno me zanimata humanistika in družboslovje, mislim, da lahko pri promociji tega največ naredim z uredniško dejavnostjo. Zanima pa me tudi nadaljnje raziskovanje, upam, da bom lahko kmalu vpisal doktorski študij.

Torej se vračate v FDV-jevske klopi?
Tako je.

Janja Zdovc

Vir: FDV Kariernik

Fotografije: Maruša MlekužNazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 20. september 2016 | v kategoriji: Alumni