Skoči do osrednje vsebine

Fakulteta za družbene vede sodeluje v evropskem Projektu skupnega ukrepanja proti boleznim srca in sladkorni bolezni


Projekt JACARDI predstavlja pomemben korak naprej v boju s srčno-žilnimi boleznimi in sladkorno boleznijo v Evropi. S svojim pristopom daje prednost vključujočemu reševanju kompleksnih zdravstvenih izzivov, s posebnim poudarkom na kulturni raznolikosti in družbenih dejavnikih neenakostih v zdravstvu.

Gre za evropski projekt skupnega ukrepanja (joint action projekt) na področju srčno-žilnih bolezni in sladkorne bolezni, ki v svoji iniciativi združuje odločevalce s področja javnega zdravstva, nevladne organizacije in univerze iz 21 različnih evropskih držav. Kot partnerji v slovenski delovni skupini sodelujejo štiri institucije: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Fakulteta za družbene vede UL, Zdravstvena fakulteta UL in Medicinska fakulteta UL. 

Več interdisciplinarnih delovnih skupin bo v sklopu štiriletnega projekta med drugim razvijalo in evalviralo presejalne strategije za zgodnje odkrivanje tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, se posvečalo ozaveščanju in izobraževanju o sladkorni bolezni na primarnem nivoju ter poskušalo odgovoriti na izzive, povezane z udeležbo na nacionalnih presejalnih testih za odkrivanje diabetične retinopatije. Na Centru za socialno psihologijo bodo vodili tri pilotne raziskave na področju sladkorne bolezni tipa 2.

Več o dogajanju na projektu si lahko ogledate na povezavi

1704404481137Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 23. januar 2024 | v kategoriji: Projekti