Elizabeta Gjorgievska, soproga predsednika Republike Severne Makedonije, v okviru obiska na Fakulteti za družbene vede izkazala veliko zanimanje za projekt Safe.si


Fakulteto za družbene vede je včeraj obiskala Elizabeta Gjorgievska, ki je bila skupaj s soprogom, predsednikom Republike Severne Makedonije, na dvodnevnem obisku v Sloveniji. Prof. dr. Gjorgievsko je sprejela prodekanja prof. dr. Katja Lozar Manfreda. V nadaljevanju obiska je koordinator Marko Puschner, predstavil Točko osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru fakultete. 

Uvodoma je pojasnil, da je glavni namen Safe.si osveščanje ciljnih skupin otrok, najstnikov, staršev, učiteljev in socialnih delavcev preko različnih online in offline aktivnosti, izobraževanj, delavnic, gradiv, promocijskih in medijskih kampanj o tem, kako varno in odgovorno uporabljati internet in mobilne naprave. Izpostavil je, da v okviru projekta ustvarjajo priročnike, letake in video nasvete, med drugim pripravljajo navodila za varno rabo družbenih omrežji, izjemno dobro sprejete, pa so po njegovih besedah, tematske interaktivne delavnice, ki jih organizirajo za učence, dijake ter za njihove starše in učitelje. Samo v lanskem letu se je delavnic udeležilo okoli 20.000 učencev in dijakov iz 218 slovenskih šol. Predstavil je tudi vsakoletne aktivnosti, ki jih izvajajo v okviru mednarodnega dneva varne rabe interneta, ko z najrazličnejšimi aktivnostmi otroke in mlade še posebej intenzivno osveščajo o teh tematikah.

V nadaljevanju je Zdenka Švaljek predstavila delovanje svetovalne linije za težave na spletu, Tom telefon (brezplačna številka 116 111), ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine in je tudi del projekta Center za varnejši internet. Pojasnila je, da svetovalci vsak dan med 12. in 20. uro odgovarjajo na vprašanja, dileme ter rešujejo zagate otrok in mladostnikov, med drugim tudi tiste, ki so povezane z uporabo interneta. Storitev je na voljo za otroke, mlade in njihove starše. Imajo tudi TOM klepetalnico, kjer lahko otroci, mladostniki ter njihovi starši nasvete in pomoč dobijo prek spletnega klepeta. Izpostavila je, da je največ težav mladih povezanih s škodljivimi vsebinami na spletu in medvrstniškim nasiljem na spletu.

Elizabeta Gjorgievska je izrazila navdušenje nad projektom, ki poteka v okviru Fakultete za družbene vede. Po njenem mnenju so teme kot so medvrstniško nasilje na spletu, spolne zlorabe otrok ter tudi sovražni govor in lažne novice, teme, ki jih je potrebno kontinuirano in še bolj učinkovito naslavljati, zato se je zavzela za čimprejšnjo vzpostavitev podobnih projektov v Republiki Severni Makedoniji.

Foto: Primož Hrvacki

Galerija


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. julij 2019 | v kategoriji: FDV