Skoči do osrednje vsebine

Družbeno nesprejemljivi diskurz kot krovni koncept za sovražno in negativno komuniciranje v spletnem okolju


Študija prof. dr. Vasje Vehovarja (Katedra za družboslovno informatiko in metodologijo UL FDV) in izr. prof. dr. Dejana Jontesa (Katedra za medijske in komunikacijske študije UL FDV) je raziskovala sovražne in druge negativne oblike javnega spletnega komuniciranja.

Analizirala je spletne komentarje na Facebook straneh treh najbolj obiskanih slovenskih novičarskih portalov v obdobju 2010–2017. Tema je bila z algoritmi strojnega učenja zožana na komentarje, povezane z begunci in pravicami LGBT. Deset tisoč komentarjev so kodirali ročno.

Rezultati:

  • približno polovica vseh komentarjev pripada družbeno nesprejemljivemu diskurzu;
  • večino komentarjev bi lahko obravnavali kot kršitev zakonodaje o sovražnem govoru;
  • družbeno nesprejemljiv govor ni močno povezan z vrsto medija: posebnosti spletnega okolja močno spodbujajo impulzivno vedenje in negativna čustva, ki usmerjajo spletno komentiranje v družbeno nesprejemljivo izražanje.
  • razširjenost komentarjev družbeno nesprejemljivega govora v (nereguliranih) družbenih medijih je v nasprotju s splošnim odnosom prebivalstva, ki je (vsaj načeloma) proti uporabi takega govora; ta paradoks je tudi eden glavnih izzivov za prihodnje raziskave.
Študija je uvedla koncept družbeno nesprejemljivega diskurza, za katerega so bila izdelana merila in poseben priročnik za kodiranje, ki se ga lahko uporabi pri nadaljnjih raziskovalnih prizadevanjih za razvoj ukrepov proti sovražnemu govoru in drugim družbeno nesprejemljivim oblikam komuniciranja.

Članek je prosto dostopen na povezavi >> 
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 03. marec 2022 | v kategoriji: Publikacija