Skoči do osrednje vsebine

Bomo iz te krize izšli močnejši in bolje pripravljeni?


Vloga sistema nacionalne varnosti
Vloga sistema nacionalne varnostiVloga sistema nacionalne varnostiDanes je v virtualnem okolju potekala okrogla miza z naslovom »Vloga sistema nacionalne varnosti ob krizi covid-19: izkušnje in nauki posameznih podsistemov na operativni ravni« v organizaciji Evro-Atlantskega sveta Slovenije in Katedre za obramboslovje Fakultete za družbene vede UL.

Izkušnje in vlogo Slovenske policije, Slovenske vojske in Uprave RS za zaščito in reševanje pri spopadanju s kovid krizo so predstavili:

-     g. Jože Senica, namestnik Generalnega direktorja Slovenske policije,

-     brigadir Miha Škerbinc, poveljnik sil Slovenske vojske in

-     ga. Olga Andrejek, direktorica Urada za preventivo, usposabljanje in mednarodno sodelovanje iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

 

Preko sto udeležencev okrogle mize se je iz prve roke seznanilo z ugotovitvami, rešitvami in izzivi, s katerimi se sooča slovenski nacionalno-varnostni sistem. Ne glede na to, da je zdravstvo ključni sistem za soočanje s krizo, predstavljene institucije igrajo pomembno podporno vlogo, brez katere bi bila situacija še bolj kritična.

 

Ključni poudarki iz predstavitev in razprave na okrogli mizi so:

-     V Slovenski policiji, Slovenski vojski in v podsistemu varovanja pred naravnimi in drugimi nesrečami so sprejeli širok spekter operativnih ukrepov za spopadanje s krizo.

-     Poudarjena je skrb za zdravje in varnost lastnega osebja, saj bi velika stopnja obolelosti med zaposlenimi v policiji, vojski in na področju zaščite in reševanja oslabila funkcionalnost ključnih mehanizmov zagotavljanja nacionalne varnosti.

-     Vsi sistemi se lahko pohvalijo z dobrimi rešitvami, ki so jih izvedli v času krize, hkrati pa se soočajo tudi z različnimi skrbmi in dilemami.

-     Pomembnost mednarodnega sodelovanja sistemov.

-     V Slovenski policiji, Slovenski vojski in na področju zaščite in reševanja so se veliko naučili po prvi fazi korona krize, kar so vnesli operativne načrte, organizacijo in delovanje v drugi fazi.

-     Lahko smo previdno optimistični glede pripravljenosti Slovenske policije, Slovenske vojske in podsistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za soočanje z izzivi ob nadaljevanju krize.
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. november 2020 | v kategoriji: