Skoči do osrednje vsebine

Bodo razlike v plačah po spolu ostale tudi v naprednih družbah?


V študiji, ki jo je vodila Univerza v Kaliforniji, z Univerze v Ljubljani pa je sodelovala Fakulteta za družbene vede, so ugotovili, da so plačne prakse in ovire pri napredovanju krive za to, da ženske v 15 analiziranih državah zaslužijo manj kot moški. Ugotovitve kažejo, kako bi nove politike lahko rešile analizirane težave.

Kljub napredku na področju enakosti spolov ženske tudi v naprednih družbah še vedno zaslužijo manj kot moški. Analiza v 15 državah je pokazala, da so razlogi za to strukturni (na delovnih mestih) in povezani z osebnimi odločitvami moških in žensk, ki izbirajo različno plačana dela. Ugotovitve, objavljene v znanstveni reviji Nature Human Behaviour, podpirajo potrebo po ukrepih za odpravo razlik in se osredotočajo na enako plačilo za enako delo ter odpravo ovir glede spola pri zaposlovanju in napredovanju. 

8marec

Po upoštevanju razlik v starosti, izobrazbi in polnem ali krajšem delovnem času so raziskovalci in raziskovalke odkrili, da je razlika med spoloma v zaslužku med osebami, starimi med 30 in 55 let, znašala od 10 odstotkov na Madžarskem do 41 odstotkov v Južni Koreji. V Sloveniji je (bila*) razlika 19 odstotkov. 

Razlike v plačah med spoloma so se v Sloveniji v desetih letih povečale, pri čemer so k povečanju prispevali ne le procesi razvrščanja, temveč tudi povečanje razlik med spoloma znotraj istih delovnih mest. To pomeni, da ne gre samo za razlike med različnimi delodajalci, ampak za razlike pri istem delodajalcu za ista delovna mesta. Raziskovalki za Slovenijo sta bili prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela (UL FDV) in doktorska študentka programa Humanistika in družboslovje Univerze v Ljubljani mag. Andreja Poje. 

Na Centru za proučevanje organizacij in človeških virov (UL FDV) so v decembru 2022 začeli projekt STEP. Njegov glavni namen je povečanje transparentnosti plačil in zmanjšanje plačnih razlik med spoloma v Sloveniji. V okviru projekta bodo analizirali ovire in priložnosti za sistemske spremembe, ki bi pripomogle k povečanju transparentnosti na področju plač, pregledali prakse držav EU, ki na tem področju prednjačijo, ter pripravili predlog in akcijski načrt za implementacijo Direktive o transparentnosti plačil v Sloveniji. 

Zagotavljanje enakosti spolov je 5. cilj Agende za trajnostni razvoj do leta 2030.

Več o rezultatih raziskave (Within-job gender pay inequality in 15 countries) na povezavi

 

* Podatki so zajeti za obdobje 10 let, za Slovenijo od leta 2005 do leta 2015.

RAZISKAVA V MEDIJIH: 

Posnetek zaslona 2023-03-08 131535_N1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • N1 Slovenija: Zakaj imajo ženske v Sloveniji še vedno nižje plače od moških? VEČ
  • N1info: Protest ob dnevu žensk: "Vzorok nasilja je patriarhat" (VIDEO). VEČ
  • N1info: Zakaj imajo ženske v Sloveniji še vedno nižje plače od moških. VEČ
  • N1info: Strokovnjakinja o vzrokih za plačne razlike: Še slabše kot v 19. stoletju. VEČ
  • N1info: Podjetja bodo morala razkriti plače moških in žensk: "To je odlična novica" VEČ
  • STA: Ob mednarodnem dnevu žensk opozorila o razlikah v plačilu žensk in moških. VEČ
  • Vecer.si: Tristo let do enakopravnosti žensk. VEČ
  • Mariborski odmev: 8. marec, dan žena, odzivi (zbirno, STA). VEČ
  • Svet24.si: Razlike v plačah med spoloma so se v Sloveniji v desetih letih še povečale! VEČ
  • Cekin.si: Isti delodajalec, enako delovno mesto, a nižja plača. VEČ


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 08. marec 2023 | v kategoriji: Raziskave