ARRS priznanja Odlični v znanosti 2019


Dr. Gregor Čehovin in dr. Katja Lozar Manfreda (CDI) sta za znanstveni prispevek na področju anketne metodologije in metaanalize prejela priznanje »Odlični v znanosti 2019: Najvidnejši raziskovalni dosežki v navdih mlajši generaciji« na področju družboslovja in humanistike. Priznanja Odlični v znanosti je Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) podelila v sklopu dogodka »Dan ARRS 2019: Podpiramo odličnost«, ki je potekal v torek, 19. 11. 2019, v Grand hotelu Union.

Dr. Gregor Čehovin je na dogodku predstavil znanstveni prispevek Metaanalize v anketni metodologiji: sistematični pregled (ang. Meta-Analyses in Survey Methodology: A Systematic Review). Članek s pregledom trenutnega stanja uporabe metaanaliz v anketni metodologiji pomembno prispeva k spodbujanju uporabe te metode, saj predstavi vrzeli v trenutnih raziskavah in izpostavi priložnosti za nove metaanalize. Prispevek je bil leta 2018 objavljen v reviji Public Opinion Quarterly v soavtorstvu z izr. prof. dr. Katjo Lozar Manfreda (CDI) in prof. dr. Michaelom Bosnjakom (ZPID, Univerza v Trieru). Revija PoQ se je po Scopus Citescore za leto 2018 (3.28) ponovno uvrstila med 5% najboljših revij na svojem področju.

V sklopu Odlični v znanosti je kot enega najvidnejših raziskovalnih dosežkov leta predstavljala tudi posebna številka Teorije in Prakse Nastajajoča nova svetovna ureditev: novi trendi zahtevajo nove odgovore, ki sta jo uredila član Centra za mednarodne odnose - emeritus prof. dr. Marjan Svetličič ter član Centra za obramboslovje, prof. dr. Anton Grizold. Urednika sta združila in povezala 18 raziskovalcev v nabor 10 interdisciplinarnih raziskav, ki so objavljeni v tej posebni številki revije Teorija in praksa: GRIZOLD, Anton, SVETLIČIČ, Marjan. The emerging new world order : new trends calling for new answers. Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja, ISSN 0040-3598, maj 2019, letn. 56, posebna št., str. 333-337. [COBISS.SI-ID 36164957].

Dosežek je na dogodku v panelu »Družboslovje in humanistika« predstavila prof. dr. Andreja Jaklič, ena od avtoric posebne številke, ki je pokazala tudi na nujnost sprememb v raziskovanju; predvsem z osredotočanjem na relevantne probleme z interdisciplinarnim raziskovanjem, kjer pa ima Slovenija še veliko maneverskega  prostora za napredovanje.

Odlični v znanosti je projekt, ki ga ARRS izvaja v okviru promocije znanosti, z namenom strokovni in splošni javnosti predstaviti najvidnejše dosežke vseh znanstvenih ved iz preteklega leta.

Povezave:


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 20. november 2019 | v kategoriji: FDV