Ana Bojinović Fenko in Marjan Svetličič objavila poglavje o odnosu Slovenije z Evropsko unijo v Oxfordovi raziskovalni enciklopediji o politiki


Člana Centra za mednarodne odnose izr. prof. dr. Ana Bojinović Fenko in zasl. prof. dr. Marjan Svetličič sta objavila obsežno poglavje z naslovom Slovenija in Evropska unija (Slovenia and the European Union) v ugledni spletni enciklopediji založbe Oxford University Press. Spletna enciklopedija na temo politike (Oxford Research Encyclopedia on Politics – OREP) je z zbranimi poglavji o odnosu vsake države članice z Evropsko unijo (EU) prvič ponudila prispevke na temo Evropske unije.

Avtorja ponujata vseobsežen pregled obstoječe znanstvene literature o slovenskem angažmaju z EU od časa Jugoslavije do danes. Poglavje temelji na virih z različnih področij družbenih ved, in sicer politologije, evropskih študij, mednarodnih odnosov, diplomatskih študij in razvojnih študij. Avtorja kritično ovrednotita, kako in kdaj je Slovenija v času od naporov za vstop v EU do nekaj odličnih začetnih let članstva prešla v nezadostno izgradnjo zmogljivosti in/ali sposobnosti za odzivanje na priložnosti članstva v EU. V zaključku poglavja osvetlita tudi nekaj najbolj aktualnih izzivov države v okviru EU in izzivov EU kot celote, kot jih razume Slovenija.

Poglavje je prosto dostopno v angleškem jeziku tukaj
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 16. avgust 2017 | v kategoriji: Publikacija