[Alumni FDV] Zenel Batagelj - več si morate upati!


Zenel_splet1Zenel Batagelj je diplomant Fakultete za družbene vede, študijskega programa Sociologija, smeri družboslovna informatika. Zase pravi, da je študiral nezgledno in močno užival študentsko življenje. Skupaj s kolegi s FDV je ustanovil prvi klicni center za raziskave, družbo CATI, predhodnico družbe Valicon, katere predsednik je Zenel Batagelj danes. FDV mu je dala predvsem širino. Njenim sedanjim in bodočim študentom sporoča, naj si več upajo, veliko berejo in izkoristijo svoje konkurenčne prednosti.

Kateri je vaš najljubši spomin na Fakulteto za družbene vede?

Predavanja v Kinu Bežigrad, ko je profesor Markič za pusta prišel predavat z beneško masko.

Slab?

Zagotovo mora biti nekaj, povezano z dr. Godino (smeh) … Več jih je, enega lahko delim z vami. Prej sem študiral matematiko, kjer smo imeli le štiri izpite. Tam sem stran v knjigi študiral ves dan, potem pa sem prišel na FDV, kjer je bilo ogromno izpitov. Nisem vedel, kako bom naredil kakšen izpit, če bom tako študiral. Na FDV je bil moj prvi izpit sociologija, kjer je bil predpisan polmetrski kup knjig. Izpit sem gladko padel, potem pa usvojil tehniko hitrega branja, ki jo uporabljam še danes. Slab spomin je ta kup knjig, to, da se skozenj pregrizeš, to pa da FDV.

Zakaj ste po matematiki vpisali družboslovno informatiko?

Nisem hotel več študirati. Na matematiki potrebuješ dve leti za letnik študija. Izračunal sem, da se mi to ne izplača.
Nisem vedel, ali mi bo všeč. Prej sem hodil na naravoslovno bežigrajsko gimnazijo, potem pa naenkrat padel v družboslovje. Na fakulteti sem se ukvarjal s stvarmi, o katerih nisem prej nikoli razmišljal.

Kakšno je bilo takrat obštudijsko življenje?

Fenomenalno. Imel sem ogromno časa, zato sem se ukvarjal z vrednostnimi papirji in tako dobil ogromno denarja, iz katerega je kasneje nastalo to podjetje. Imel sem resno punco, zelo smo noreli naokrog, na polno smo živeli. Ves čas sem tudi programiral. Na informatiki je bilo treba veliko stvari izračunati. Drugi so računali na roke, jaz pa sem napisal program, ki je to naredil namesto mene. Nekatere programe v podjetju še danes uporabljamo.

Potem sem ugotovil, da tako dekadentno ne bom mogel živeti dolgo, da bo nekaj vseeno potrebno delati v življenju … enkrat. Ugotovil sem, da denar ni dobra stvar in da se ga je potrebno znebiti, zato sem ustanovil klicni center in podjetje, za katero nihče ni mislil, da se bomo z njim resno ukvarjali. To je bil prvi klicni center za raziskave v Sloveniji. Potem pa so stranke prihajale ena za drugo in mi smo ostajali v poslu.

Zenel_resize1Kaj pa diploma?

Zelo nezgledno sem študiral. Diplomiral sem takrat, ko je bilo res treba. Konec avgusta sem ugotovil, da obstaja način, da se izognem vojski, če do 20. septembra diplomiram – v štirih tednih. V tem času sem nato naredil štiri manjkajoče izpite, napisal diplomo, šel na sistematski pregled in zagovarjal diplomo ter se vpisal naprej na magisterij. To je bilo leta 1998, od leta1996 dalje pa sem že imel svoje podjetje.

Kako vas je zaznamovala FDV?

Sploh se ne bi ukvarjal z vsem, s čimer se, če ne bi šel na FDV.

Kaj ste se naučili na fakulteti, pa to še danes uporabljate?

Ključna stvar, ki ti jo da FDV, je širina. Vsega po malo znam, zato lahko stvari interpretiram in postavim v pravi kontekst. 

Kaj pričakujete od nekoga, ki bi ga zaposlili?

Samoiniciativnost je absolutno na prvem mestu, potem pa, da mu je izziv kopati po podatkih, da ga stvari zanimajo. Mi smo bili še na fakulteti, ko smo za svoje projekte dajali svoj denar, hoteli smo spreminjati stvari, hodili smo naokrog in delali. Tega danes ni videti. Več si morate upati!

Imate nasvet za vse, ki se vpisujejo na FDV ali tam že študirajo?

Jaz sem zelo zahteven do svojih zaposlenih in tudi do študentov bi bil. Morajo brati in biti živi. Danes je znanje bližje, kot je bilo kadarkoli. Naj berejo tuje revije, na primer Harvard Business Review. Tako se bodo lažje odločili, kaj narediti s svojo kariero. Dejal bi jim, naj spremljajo, kaj se dogaja v Ameriki, da bodo vedeli, kaj z zamudo pride tudi k nam. Nato naj konkurenčno izkoristijo svoje prednosti.

Tadeja Kreč

Fotografije: Maruša Mlekuž

Vir: FDV Kariernik


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 16. januar 2017 | v kategoriji: Alumni