Skoči do osrednje vsebine

Akademik dr. Zdravko Mlinar prejel najvišje priznanje Častni občan Občine Žiri


Občina Žiri je ob počastitvi občinskega praznika s priznanji nagradila posameznike oziroma društvo, ki delujejo na različnih področjih družbenega življenja in z odličnim delom prispevajo k ugledu občine. Letos so naziv Častnega občana Občine Žiri, ki ga uvrščajo med najvišje občinsko priznanje, podelili akademiku dr. Zdravku Mlinarju za njegov življenjski opus v slovenskem družboslovju z velikim poudarkom na Žireh in Žirovcih.  

Življenjski opus akademika dr. Zdravka Mlinarja, ki je letos dopolnil 90. let, nosi v slovenskem družboslovju velik pomen tako na nacionalni, mednarodni in žirovski ravni. V času aktivnega delovanja je akademik veliko pozornosti namenil sociološkemu raziskovanju lokalnih skupnosti. Ob jubileju je svoj življenjski opus obogatil z izdajo knjige Izzivi občanskega raziskovanja – izkušnje in pričakovanja iz Žirov in od drugod, ki je nastajala pod njegovim uredniškim vodstvom v letih 2021 -2022. 

Mlinarjeva zgodnja ljubezen do sociologije je botrovala k dejstvu, da je postal eden od ustanovnih očetov slovenske sociologije kot znanstvene discipline. Od leta 1963 do 1968 je deloval kot raziskovalec na Inštitutu za sociologijo in filozofijo, med leti 1968 in 1974 pa tudi kot izredni in redni profesor na FSPN (FDV). V obdobju 1974-1976 je bil tudi dekan fakultete.

Na raziskovalnem področju je ustanovil Center za prostorsko sociologijo – to področje je uveljavljal tudi v interdisciplinarnem povezovanju študija prostorskega, urbanističnega in krajinskega planiranja. Leta 1981 je bil izvoljen za izrednega, leta 1987 pa za rednega člana SAZU. Je tudi prvi Žirovec, ki je dosegel čast akademika. 

Izjemno smo ponosni, da je nekdanji dekan naše fakultete prejel tako pomembno priznanje. 

 
IMG_6389b
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Občina Žiri

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 11. avgust 2023 | v kategoriji: Dosežki