Novice in obvestila

[Družboslovna misel ob trenutni situaciji] #ostanidoma

Prof. dr. Klement Podnar je za Slovensko društvo za odnose z javnostmi spisal odziv na trenutno situacijo, s katero se soočamo zaradi pojava koronavirusa

19. marec 2020 | FDV

Nova objava v ugledni publikaciji ameriške Nacionalne akademije za znanosti (PNAS)

Mednarodna skupina 27 raziskovalcev pod vodstvom prof. Donalda Tomaskovic-Deveya, sociologa iz Univerze Massachusetts Amherst, ZDA je analizirala približno 25 let uradnih baz podatkov, ki zajemajo več kot 2 milijardi delovnih mest v 14 državah z visokimi dohodki. Prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela vodi projekt v Sloveniji.

19. marec 2020 | FDV

[Kontekst] Strah pred neznanim

V naravi človeka je, da čuti nelagodje ob neznanem. Tako kot ni dobra panika, ni dobro ignoriranje smiselnih in strokovno priporočenih ukrepov (samo)zaščite.

17. marec 2020 | Kontekst, FDV

Varno na internetu med epidemijo koronavirusa

Uporabo spletnih komunikacijskih orodij so v minulih dnevih priporočili tudi nekateri politiki. Do neke mere lahko družabna omrežja nadomestijo druženje, vendar pa je treba biti pri tem pozoren na nekatera tveganja in pasti, opozarjajo na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede.

17. marec 2020 | FDV

Kibernetski terorizem, okoljska katastrofa zaradi razlitja nafte in širjenje koronavirusa; sodelovanje študentov Mednarodnih odnosov v spletni simulaciji ISA 2020 na temo terorizma v dobi ekstremizma

Študenti Mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede so 12. marca 2020 sodelovali v spletni simulaciji ISA 2020 z naslovom "Ni varnega mesta: terorizem v dobi ekstremizma". Simulacija je bila načrtovana kot spletni dogodek (preko družabnega omrežja Facebook) že pred globalnim širjenjem Koronavirusa. Zaradi zdravstvenih omejitev so ekipe večinoma delale tudi v oddaljenem timskem načinu.

16. marec 2020 | FDV

Pomoč pri izobraževanju na daljavo

Ker smo od 16. 3. 2020 na Univerzi v Ljubljani, da bi zajezili širjenje koronavirusa SARS-CoV-2, prešli na izobraževanje na daljavo, smo zagotovili tudi pomoč študentom in študentkam pri izobraževanju na daljavo.

16. marec 2020 | FDV, fdv

Teorija in praksa - Posebna številka 2020

Izšla je prva letošnja posebna številka revije Teorija in praksa z naslovom Slovenščina v javnosti po 40 letih z gostujočo urednico, dr. Natašo Logar ter gostujočim urednikom dr. Vojkom Gorjancem. Objavljamo osem člankov, intervju in dva eseja.

04. marec 2020 | TiP

[Založba FDV] Matjaž Nahtigal: SOCIAL AND ECONOMIC RECONSTRUCTION OF THE EUROPEAN UNION DIMENSIONS

Namen te monografije je pokazati, da obstaja pot onkraj pesimistične, plitke, razdrobljene EU na eni strani in poti onkraj centralizirane, tehnokratske enotnosti, ki ustreza vsej EU na drugi strani.

04. marec 2020 | Nova knjiga, FDV

Razprava Umetna inteligenca in nadzor

Na Fakulteti za družbene UL vede je 28. 2. 2020 potekala druga v seriji petkovih razprav, s katerimi ozaveščamo o vlogi ter pomenu umetne inteligence v svetu. Na januarski razpravi smo spoznali osnove umetne inteligence, priložnosti in nevarnosti, na tokratni pa smo se spraševali: Kakšne spremembe povzroča napredek tehnologije umetne inteligence v kontekstu nadzora? Kakšne so prednosti, priložnosti, nevarnosti in izzivi nadzora?

28. februar 2020 | Dogodek

Vabilo k sodelovanju pri Journal of International Relations and Development (JIRD)

Revijo je ustanovil Center za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede, ki vabi akademike, da sodelujejo pri razvoju JIRD-a s svojimi prispevki o aktualnih vprašanjih mednarodnih odnosov, razvojnih študij ter mednarodne politične ekonomije.

28. februar 2020 | FDV