Skoči do osrednje vsebine

Novice in obvestila

Teorija in praksa 1/2023

Avtorice in avtorji tokratne pretežno angleške številke primerjajo različne koncepte zunanje politike EU glede moči v luči realizma in liberalizma, ugotavljajo kakšen je bil razvoj politične polarizacije v Sloveniji, predstavljajo biopsihosocialni model hegemonije kot orodja za manifestacijo moči v človeškem umu, obravnavajo dejavnike, ki vplivajo na oblikovanje medijske agende o vojni v Ukrajini na Kosovem in mnogo več. Vabljeni k branju!

30. marec 2023 | TiP

Medijska kultura in digitalna pismenost, strokovni posvet

Na posvetu so se udeleženci seznanili z nekaterimi ugotovitvami projekta Medijski repertoarji mladih: Socialni, politični in kulturni aspekti digitaliziranega vsakdana, nato pa sodelovali na delavnicah o digitalni pismenosti, branju v dobi digitalnih medijev in praksah mladih na družbenih omrežjih.

30. marec 2023 | Dogodek, Projekti

[Založba FDV] Gregor Moder: Antigona

Avtor z izvirnim branjem tako Sofoklove igre kot tudi Heglove produktivne predelave Antigoninega mita pokaže, da je včasih edina pot skozi globoka družbena protislovja v tem, da razparamo okvir, znotraj katerega so se tista protislovja sploh pokazala kot protislovja.

24. marec 2023 | Založba FDV

[Založba FDV] Igor Lukšič in Marinko Banjac: Vloga politološke misli Adolfa Bibiča pri razvoju politologije v Sloveniji

V zborniku so zbrani povzetki znanstvene konference, organizirane v spomin na 90. letnico rojstva profesorja dr. Adolfa Bibiča, utemeljitelja politologije na Slovenskem in v Jugoslaviji.

22. marec 2023 | Založba FDV

Rekordna udeležba na aktivnostih v okviru dneva varne rabe interneta 2023

V letošnjem mesecu varne rabe interneta, ki je potekal v februarju, so na točki ozaveščanja Safe.si zabeležili rekordno število udeleženih v aktivnostih. Sodelovalo je več kot 51.000 učencev, dijakov, učiteljev in staršev, ki so si ogledali spletno pogovorno oddajo, spletni seminar ali pa sodelovali v učnih urah.

21. marec 2023 | Dogodek, Safe.si

Izšla je nova številka revije Družboslovne razprave (XXXVIII/101)

Tokratna številka obsega dve recenziji aktualnih znanstvenih monografij in šest izvirnih znanstvenih člankov, od tega pet v okviru tematskega bloka o socialnem delu.

21. marec 2023 | Znanost, Revije

Video reportaža: spoznajte avtorja Alexandra Wendta

Videoreportaža ponuja odlomke pogovora o štirih raziskovalnih žariščih, ki jih je razvil A. Wendt in jih je sam povzel kot: "konstruktivistični posel", kvantno, svetovna država in "stvari o NLP".

20. marec 2023 | Znanost, Pogovor, Prevod knjige

Izšel je hrvaški prevod knjige Komunikacijska odličnost: Kako razvijati, upravljati in voditi izjemno komuniciranje

Monografijo so napisali Ralph Tench, Dejan Verčič, Ansgar Zerfass, Ángeles Moreno in Piet Verhoeven.

15. marec 2023 | Dosežki

4. transnacionalno srečanje partnerjev Erasmus+ KA projekta v San Salvadorju

Na srečanju je sodelovala tudi dr. Jožica Čehovin Zajc, ki je prejela posebno priznanje za zasluge pri razvoju visokošolskega izobraževalnega sistema v državi Salvador.

14. marec 2023 | Dosežki, Mednarodno, Projekti

Pri priznani mednarodni založbi Palgrave je izšla znanstvena monografija Military Families Health and Well-Being: A Socioecological Model of Risks

Znanstveno raziskovalno delo je plod večletnega dela raziskovalne skupine pod vodstvom izr. prof. dr. Janje Vuga Beršnak.

13. marec 2023 | Dosežki, Znanost, Objave