Skoči do osrednje vsebine

Novice in obvestila

Opolnomočenje mladih proti spolnim stereotipom

Ključni cilj EMPATH projekta je zmanjšati diskriminacijo na podlagi spola v vzgojno-izobraževalnem sistemu in uvesti perspektivo enakih možnosti spolov v izobraževalne prakse.

21. februar 2023 | Znanost, Projekti

Dan varne rabe interneta

Letos opozarjamo na plati interneta, kjer so otroci izpostavljeni vsebinam in se jih spodbuja v početje, za katera niso zreli. To ima lahko slab vpliv na njihov razvoj in pušča posledice tudi v odrasli dobi.

07. februar 2023 | Dogodek, FDV

Objava rezultatov raziskave o podpornem sistemu e-oskrbe s funkcijo spremljanja telesne dejavnosti

Avtorice doc. dr. Simona Hvalič Touzery, Mojca Šetinc in izr. prof. dr. Vesna Dolničar s Centra za družboslovno informatiko UL FDV med med drugim ugotavljajo, da so bili pozitivni učinki uporabe testirane storitve večja telesna dejavnost, osveščenost o njenem pomenu in večji občutek varnosti.

31. januar 2023 | Raziskave

[Založba FDV] Marina Trkman: Uporabljati ali ne uporabljati #OstaniZdrav

Znanstvena monografija obravnava področje skrbi posameznikov za preventivno zdravje družbe.

30. januar 2023 | Nova knjiga

Podelitev diplomskih in magistrskih listin

Študente sta na podelitvi nagovorila doktorska študentka Teja Kosi in magister kulturnih študij Timon Kokalj, ki smo ju vprašali, kakšno vzpodbudno misel bi namenila študentom, ki so pred zaključkom študija in tistim, ki na fakulteto šele prihajajo?

27. januar 2023

Svečana podelitev nazivov redni profesor UL

Univerza v Ljubljani je znova podelila naziv redni profesor UL. Med letošnjimi prejemniki nazivov sta tudi profesorici prof. dr. Tanja Kamin in prof dr. Mojca Pajnik.

26. januar 2023 | Dosežki

Bilateralni projekt: Interdisciplinarni mostovi za raziskovanje skupinske kognicije v komuniciranju v času velikega podatkovja

Novi bilateralni projekt Interdisciplinarni mostovi za raziskovanje skupinske kognicije v času velikega podatkovja se tematsko osredotoča na problem družbenega komuniciranja v času tehnološko poganjane epistemske krize.

24. januar 2023 | FDV, Znanost

Trajni dostop do učbenikov v zbirki Oxford Handbooks Online

Oxford Handbooks Online vodi uredniški odbor vodilnih svetovnih znanstvenikov. Vsak priročnik ponuja temeljit uvod v teme, kritičen pregled trenutnega stanja področij, preučuje in vzpostavlja temelje znanosti ter določa možnosti za nove raziskave.

17. januar 2023 | Dostop do učbenikov

[Znanstveni članek]: Reported User-Generated Online Hate Speech: The Ecosystem, Frames, and Ideologies

Dr. Iztok Šori in dr. Vasja Vehovar s svojim novim znanstvenim prispevkom opozorita na širjenje sovražnega govora, ki ogroža zdravje demokracije in medijskih sistemov sodobne družbe.

13. januar 2023 | Objave

[Založba FDV] Zdravko Mlinar: Družboslovno raziskovanje med profesionalizacijo in podružbljanjem - Prvi zvezek

Avtor s svojim delom v dveh zvezkih prvič v Sloveniji celostno odpira prostor tudi za občansko raziskovanje/znanost.

12. januar 2023 | Nova knjiga