Skoči do osrednje vsebine

Novice in obvestila

Pri priznani mednarodni založbi Palgrave je izšla znanstvena monografija Military Families Health and Well-Being: A Socioecological Model of Risks

Znanstveno raziskovalno delo je plod večletnega dela raziskovalne skupine pod vodstvom izr. prof. dr. Janje Vuga Beršnak.

13. marec 2023 | Dosežki, Znanost, Objave

[Založba FDV] Irena Bačlija Brajnik in Vladimir Prebilič: Finančni viri slovenskih občin

V knjigi avtorja podata natančen pregled davčnih virov slovenskih občin, analitični vpogled v ravnanje občin z njihovim premoženjem ter vpogled v večino davčnih in nedavčnih tekočih virov občin.

10. marec 2023 | Nova knjiga, Založba FDV

[GALERIJA FDV] V ženskih rokah – fotografska razstava Petre Cvelbar

V sredo, 8. marca 2023 je v glavni avli FDV potekal dogodek ob obeležitvi svetovnega dneva žensk, kjer so si obiskovalci lahko ogledali tudi fotografsko razstavo Petre Cvelbar - V ženskih rokah.

09. marec 2023 | Galerija FDV, Dogodek

Nova aplikacija za signaliziranje stanja grozeče insolventnosti

Poseben model z obliko spletne Excelove aplikacije lahko uporabi posamezna gospodarska družba, pri čemer v posamezne liste Excelove datoteke vnese svoje zadnje razpoložljive poslovne izkaze – bilanco stanja in izkaz poslovnega izida ter tako pridobi informativen izračun verjetnosti nastanka insolvenčnega dogodka v prihodnjih 12-ih mesecih.

09. marec 2023 | Dosežki, FDV

Bodo razlike v plačah po spolu ostale tudi v naprednih družbah?

V študiji, ki jo je vodila Univerza v Kaliforniji, z Univerze v Ljubljani pa je sodelovala Fakulteta za družbene vede, so ugotovili, da so plačne prakse in ovire pri napredovanju krive za to, da ženske v 15 analiziranih državah zaslužijo manj kot moški. Ugotovitve kažejo, kako bi nove politike lahko rešile analizirane težave.

08. marec 2023 | Raziskave, Znanost

Prof. dr. Dejan Verčič prejel nagrado za mendarodno strateško komuniciranje Koichi Yamamura

Profesor dr. Dejan Verčič s Katedre za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi s sodelavci Danielom Ziegelejem, Sabrino Doberts in Ansgarjem Zerfassom z Univerze v Leipzigu, je letošnji prejemnik Nagrade za mednarodno strateško komuniciranje Koichi Yamamura.

07. marec 2023 | Dosežki, Znanost

Revija Digital Health objavila članek o kvaliteti informacij, ki se izmenjujejo v spletni zdravstveni skupnosti Med.Over.Net

Rezultati kažejo, da je kvaliteta sporočil še posebej problematična v t.i. družabnih forumih, medtem ko posvetovalni forumi izkazujejo visoko stopnjo natančnosti, zaupljivosti, relevantnosti in argumentacije.

03. marec 2023 | Raziskave, Znanost, Objave

Razmislek o vključujočem in trajnostnem mednarodnem razvoju

V torek, 28. februarja, je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (FDV UL) v okviru Predavanj Kapuscinski o razvoju (Kapuscinski development lectures) potekalo predavanje Richarda Kozul-Wrighta, direktorja oddelka za globalizacijo in razvoj pri Konferenci Združenih narodov za trgovino in razvoj.

28. februar 2023 | Dogodek, Znanost

Kaj v pedagoško in raziskovalno delo prinaša Chat GPT?

Gre za orodje, specializirano za dialoge in osnovano na umetni inteligenci. ChatGPT namreč za svoje delovanje uporablja statistični jezikovni model, ki deluje s pomočjo različnih metod strojnega učenja.

24. februar 2023 | Dogodek, Znanost

Testni dostop do EUobserver

EUobserver je evropski spletni časopis, ki ponuja dnevna poročila in poglobljeno poročanje o mednarodnih zadevah, povezanih z Evropsko unijo.

23. februar 2023 | Dostop do učbenikov