Novice in obvestila

Študent Obramboslovja Erik Kandare nadaljuje s športnimi uspehi

Študentu in celotni ekipi iskreno čestitamo za osvojene medalje in jim želimo veliko športnih uspehov še naprej!

24. junij 2021

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah se vrača 'v živo'!

Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani se je danes, na svetovni dan žvižgačev, že tretje leto zapored odvila podpisna slovesnost v okviru sodelovanja v skupnem boju proti korupciji in prevaram. Podpisne slovesnosti se je udeležila tudi dekanja FDV, prof. dr. Monika Kalin Golob.

23. junij 2021

Na konferenci CMO in Tepse pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU o prioritetah predsedovanja in izzivih EU ​

Prejšnji konec tedna sta Center za mednarodne odnose (CMO) na FDV UL in združenje Tepsa uspešno izpeljala konferenco pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

22. junij 2021

Skupna raziskava študentov FDV in ALUO "Dojeti AT Rog (2006-2021)"

Študentje FDV in ALUO so v prostorih ALUO na Dolenjski cesti v Ljubljani razstavili izsledke skupne raziskave "Dojeti Avtonomno Tovarno Rog (2006 – 2021)".

21. junij 2021

[Založba FDV] Simona Kukovič: Trideset let slovenske državnosti: razvoj lokalne samouprave

Po osamosvojitvi Republike Slovenije je bilo uvajanje lokalne samouprave eno izmed najpomembnejših in hkrati najzahtevnejših nalog v novi državi, saj je šlo pri tem za korenito spremembo dotedanje samoupravno-komunalne ureditve v smeri klasične lokalne samouprave evropskega tipa.

18. junij 2021 | Nova knjiga

[Založba FDV] Miro Haček: Trideset let slovenske državnosti: politični procesi in politična participacija

Avtor analizo slovenskega političnega sistema začenja s poglobljeno analizo vprašanja demokratičnega razvoja na Slovenskem in analizo obdobja osamosvojitve ter demokratičnega prehoda.

18. junij 2021 | Nova knjiga

[Založba FDV] Marjan Brezovšek, Miro Haček: Trideset let slovenske državnosti: institucionalizacija slovenske demokracije

Znanstvena monografija »Trideset let slovenske državnosti: institucionalizacija slovenske demokracije« je politološko obarvana in celovita analiza institucionalnosti slovenskega političnega sistema, s posebnim poudarkom na politoloških elementih ključnih institucij političnega sistema.

18. junij 2021 | Nova knjiga

Strokovno srečanje knjižničarjev Univerze v Ljubljani

V sredo 16. junija se je skoraj 150 knjižničarjev Univerze v Ljubljani na spletnem srečanju pod naslovom Visokošolske knjižnice v novi resničnosti: primeri dobrih praks in novosti seznanilo z delovanjem nekaterih knjižnic med epidemijo novega koronavirusa. Srečanje je organizirala Komisija za razvoj knjižničnega sistema Univerze v Ljubljani, na spletu pa ga je gostila Ekonomska fakulteta.

18. junij 2021

Prvi diplomant prenovljenih dodiplomskih študijskih programov na FDV

Fakulteta je prejšnji teden dobila prvega diplomanta prenovljenih programov v svoji generaciji, do vključno današnjega dne pa je študij na prenovljenih dodiplomskih programih zaključilo že 15 študentk in študentov.

15. junij 2021 | Dosežki

[Založba FDV] Janja Vuga Beršnak: Kulturne značilnosti slovenske družbe in njen odnos do varnosti : vojska na stičišču zahtev države, pričakovanj družbe in lastne pohlepnosti

Znanstvena monografija preučuje posameznikov/-čin odnos do vojske, preko odnosa do varnosti in kulturnih značilnosti slovenske družbe. Za opredeljevanje te je v središču Hofstedejeva (2001) klasifikacija kulturnih dimenzij, k čemur avtorica dodaja ugotovitve nekaterih slovenskih avtoric in avtorjev. Odnos do varnosti je tako uokvirjen s slovensko kulturo in pojasnjevan skozi longitudinalne meritve javnega mnenja (SJM). Pri tem sta poudarjena odnos do tveganja, ki je v slovenski družbi izrazito negativen, in percepcija okolja kot varnostnega mehurčka.

14. junij 2021 | Nova knjiga