Skoči do osrednje vsebine

Novice in obvestila

Fotografska razstava Zaprto mesto, odprta pokrajina

Tokrat si lahko do 20. maja ogledate fotografska dela Bernharda Hinza, v katerih je zajet čas koronskega zaprtja.

24. april 2024 | Galerija FDV, Dogodek

Simulacija delovanja Evropskega sveta in Sveta Evropske unije v Bruslju

Tudi letos so se naše študentke in študenti preizkusili v vlogah nacionalnih strokovnjakov na ravni delovnih skupin Sveta, veleposlanikov na ravni odbora stalnih predstavnikov Sveta EU (COREPER I), ministrov na ravni Sveta EU, predsednikov držav oziroma vlad držav članic ter novinarjev.

23. april 2024 | Mednarodno

Znanstveni posvet o izzivih trajnostnega razvoja Slovenije

Skupnost znanstvenic in znanstvenikov bo s pomočjo interdisciplinarnega sodelovanja svoje znanje osredotočila na ključna družbena in ekosistemska (naravoslovna) vprašanja današnjega časa.

18. april 2024 | Dogodek

Med internacionalizacijo in skrbjo za slovenski jezik

V zadnjih desetih letih se je na fakultetah povečalo število predmetov, ki študente opremijo z znanjem o (večjezični) terminologiji, strokovnem pisanju in komuniciranju v stroki.

16. april 2024 | Raziskave

Z odprto znanostjo podpiramo ukrajinsko visoko šolstvo

Mednarodnemu projektu Open4UA se je pridružil tudi Arhiv družboslovnih podatkov, katerega naloga je prenos strokovnega znanja o odprti znanosti v družboslovju in ocenjevanju raziskovalnih podatkov kot samostojnih rezultatov.

11. april 2024 | Projekti

Vloga mentorskega odnosa na doktorskem študiju

Na Fakulteti za družbene vede se izvaja ena prvih poglobljenih študij o mentorstvu v Sloveniji, ki pomembno prispeva k razumevanju mentorskega odnosa in prenosa znanja.

10. april 2024 | Raziskave

Spodbujanje uporabe odprte znanosti v Evropi

Namen projekta OSCARS (Open Science Clusters for Research and Society) je zagotoviti trajne interdisciplinarne podatkovne storitve in prakse po načelih FAIR, da bi odprti podatki postali čim bolj enostavno dostopni uporabnikom in javnosti.

26. marec 2024 | Projekti

Stališča do zelenega prehoda: Socialna tveganja in zaslužnost v kontekstu klimatskih sprememb

Z novim projektom bodo prispevali k boljšemu razumevanju odnosa javnosti do države blaginje v kontekstu podnebnih sprememb in zelenega prehoda.

22. marec 2024 | Projekti

EU in Zahodni Balkan: 20 let po veliki širitvi

Na centru za mednarodne odnose so v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Prijatelji Zahodnega Balkana 18. marca 2024 pripravili okroglo mizo EU in Zahodni Balkan: 20 let po veliki širitvi.

21. marec 2024 | Dogodek

Nove ugotovitve o trajnostnem potrošniku: pomen družbenih predstav trajnostne potrošnje

Študija, izvedena v Sloveniji in Avstriji, je pokazala, da ljudje pogosto ne povezujejo trajnostne potrošnje s svojimi obstoječimi nakupnimi navadami, če jih k temu ne spodbudimo.

20. marec 2024 | Raziskave