Skoči do osrednje vsebine

Novice in obvestila

Diskurz "dobrega" staševanja: vpliv starševske podpore na neenakosti v izobraževanju

Diskurz »dobrega« starševanja in ustrezne prakse so večinoma prilagojeni srednjemu razredu, pri tem pa ne upoštevajo družbenih, ekonomskih in političnih ovir ter neenakosti. Norma »dobrega« starševanja je zaradi tega pogosto nedosegljiva za družine z nižjim socialnim in kulturnim kapitalom ter še posebej za družine iz deprivilegiranih družbenih okolij.

18. september 2023 | Raziskave, Znanost

Testni dostop do zbirke PsycTests

Baza podatkov služi tudi kot repozitorij psiholoških testov in meril ter je vir strukturiranih informacij o testih, ki so pomembni za psihologe in strokovnjake iz sorodnih področij (npr. psihiatrija, menedžment, poslovanje, izobraževanje, družbene vede, nevroznanost, pravo, medicina in socialno delo).

13. september 2023 | Testni dostop

Poglavje o normi varstva globalnega podnebja v odnosih med Evropsko unijo in Rusijo

Doc dr. Danijel Crnčec, doc. dr. Jure Požgan in prof. dr. Ana Bojinović Fenko s Centra za mednarodne odnose so objavili poglavje: "Protection of the global climate in EU–Russia relations: An assessment of norm strength and logic of action” v znanstvenem zborniku iz zbirke Routledge Studies on the Governance of Sustainability in Europe.

12. september 2023 | Objave

7. evropsko srečanje raziskovalcev s področja analize socialnih omrežij

Med 4. in 8. septembrom 2023 je potekalo 7. evropsko srečanje raziskovalcev s področja analize socialnih omrežij (EUSN 2023). Dogodek, ki se je letos prvič odvil v Sloveniji na Fakulteti za družbene vede, je soorganiziral Center za metodologijo in informatiko.

11. september 2023 | Dogodek, FDV

Raziskovanje in razvoj ekonomske demokracije v Evropi in Latinski Ameriki

14. septembra se z delavnico, ki bo potekala na Fakulteti za družbene vede, začenja evropski projekt Adelante2 Triangular Cooperation EU-LAC. Slovenska partnerja na projektu sta Center za preučevanje organizacij in človeških virov, FDV UL in Inštitut za ekonomsko demokracijo.

30. avgust 2023 | Projekti

Študentka in študent naše fakultete nastopila na 31. poletni univerzijadi v Čengduju

Med 28. julijem in 8. avgustom je na Kitajskem potekala 31. poletna univerzijada, ki sta se je udeležila tudi dva naša študenta Jagoda Tkalec (streljanje s pištolo) in Timon Grubar (sabljanje – meč).

23. avgust 2023 | Dosežki

Mednarodna poletna šola politične ekologije 2023: interdisciplinarno za zeleni prehod

Izobraževati v smeri zelenega aktivnega državljanstva je eden izmed namenov mednarodne poletne šole, ki tokrat v ospredje postavlja vprašanje: Kako lahko z učinkovitim zelenim prehodom presežemo družbene neenakosti?

22. avgust 2023 | Dogodek, Poletna šola

Akademik dr. Zdravko Mlinar prejel najvišje priznanje Častni občan Občine Žiri

Življenjski opus akademika dr. Zdravka Mlinarja nosi v slovenskem družboslovju velik pomen tako na nacionalni, mednarodni in žirovski ravni.

11. avgust 2023 | Dosežki

Tematski blok o narodnozabavni glasbi v reviji Dve domovini

Članki bloka se ukvarjajo z vprašanji, kje in kako se oblikuje narodnozabavna glasba v odnosu do medijskih uredniških politik, dediščinskih praks, družbenih omrežij ter raziskovalnih pristopov.

10. avgust 2023 | Publikacija

Univerza v Ljubljani med 108 univerzami na svetu, ki so najbolj prispevale k literaturi odnosov z javnostmi!

Ponosni smo, da je Univerza v Ljubljani dosegla tako visoko uvrstitev med številnimi svetovnimi univerzami. To potrjuje predanost Fakultete za družbene vede znanstvenemu raziskovanju na področju odnosov z javnostmi ter našo stalno zavezanost k razvoju tega področja.

24. julij 2023 | FDV