Skoči do osrednje vsebine

Novice in obvestila

Dr. Mitja Velikonja: Podobe nestrinjanja - Politični grafiti in street art postsocialistične tranzicije

Knjigo o političnih grafitih dr. Mitje Velikonje lahko sedaj prebirate tudi v slovenskem in makedonskem jeziku.

02. november 2022 | Dosežki, FDV

Sovražni govor ali svoboda govora: etična dilema?

Dr. Nina Gorenc v prispevku izpostavi zgodovinske spremembe v odnosu do sovražnega govora. Če je bil v preteklosti poudarek na ščitenju oblasti in represiji političnega nasprotovanja in nestrinjanja, so današnja pravna sredstva usmerjena predvsem v zaščito žrtev sovražnega govora, ki neredko prihaja tudi s strani oblasti.

02. november 2022 | FDV, Objave

Prof. dr. Ana Bojinović Fenko in zasl. prof. dr Marjan Svetličič objavila posodobljeno enciklopedično geslo o Sloveniji in EU

Enciklopedični članek je objavljen v Oxford Research Encyclopedia of Politics in bralcu ponudi interdisciplinaren pregled literature slovenskih avtorjev o delovanju Slovenije v odnosu do EU od samostojnosti države do leta 2011.

27. oktober 2022 | FDV, Objave

6. Dnevi nacionalne varnosti

11. in 12. oktobra 2022 so potekali že šesti Dnevi nacionalne varnosti, ki so organizirani z namenom informiranja in ozaveščanja javnosti o vidikih in pomenu varnosti v sodobni družbi ter povezovanja različnih institucij in strokovnjakov na področju obrambe, varnosti ter zaščite in reševanja v Republiki Sloveniji.

14. oktober 2022 | Dogodek

Srčna UL

Stopimo skupaj in pomagajmo zaposlenim na UL ter študentkam in študentom v stiski.

14. oktober 2022 | FDV

Pravna mreža za varstvo demokracije prejela nagrado državljan Evrope 2022

V Ljubljani je znova potekala podelitev nagrade Evropskega parlamenta državljan Evrope za leto 2022. Tokrat so nagrado prejele članice Pravne mreže za varstvo demokracije, med njimi so komunikologinja Nataša Posel, diplomantka mednarodnih odnosov Maja Cimerman in ustanovna članica doc. dr. Barbara Rajgelj, ki poučuje pravne predmete na naši fakulteti.

13. oktober 2022 | FDV

Objavljen nov izvirni članek na temo digitalne neenakosti in tveganju za digitalno izključenost pri starejši populaciji

Dr. Katja Prevodnik, dr. Marina Trkman, Jošt Bartol in dr. Andraž Petrovčič, člani Centra za družboslovno informatiko, so v eni od najvišje uvrščenih revij s področja psihologije in internetnih študij, Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, objavili izvirni znanstveni članek.

12. oktober 2022 | FDV, Objave

Dogodek ob 30. obletnici priznanja Republike Slovenije s strani Republike Avstrije

V četrtek, 6. 10. 2022, je v Veliki dvorani FDV potekal pogovor z uglednimi gosti ob 30. obletnici priznanja Republike Slovenije s strani Republike Avstrije. Dogodka so se udeležili diplomatski predstavniki v Republiki Sloveniji, strokovnjaki za mednarodne odnose, študentje naše fakultete in zainteresirana javnost. Med drugim se je dogodka udeležila tudi večja skupina sodnikov Vrhovnega sodišča Republike Avstrije, ki je v tem času bila na obisku v Sloveniji.

11. oktober 2022 | Dogodek

Knjiga dr. Mitje Velikonje v finalnem izboru za najboljšo knjigo Next Generation Indie Book Awards

Knjižno delo z naslovom The Chosen Few: Aesthetics and Ideology in Football-Fan Graffiti and Street Art je izšlo lani pri založbi DoppeHouse Press v Los Angelesu.

05. oktober 2022 | Dosežki, FDV

Brucke in bruci, študentke in študenti, dobrodošli na Fakulteti za družbene vede!

V ponedeljek, 3. 10. smo na fakulteti sprejeli več kot 400 novih študentk in študentov Fakultete za družbene vede.

04. oktober 2022 | Dogodek, FDV