Skoči do osrednje vsebine

Novice in obvestila

[Kariernik] Izobražujemo za prihodnost

Žan Dolajš, diplomant študijskega programa Politologija - Študije politike in države, o študiju na FDV, pomenu družboslovja in o svoji karierni poti.

17. februar 2022 | Kariernik

Revija Javnost prinaša rezulate raziskav aktualnih razmer v medijih

Osem znanstvenih člankov v slovenskem jeziku prinaša rezultate raziskav, ki so potekale v zadnjih dveh letih in se večinoma nanašajo na aktualne razmere v medijski krajini, kakor tudi na splošnejše strukturne spremembe javne sfere, ki so rezultat digitalizacije in platformizacije družbenega komuniciranja ter političnih in ekonomskih dejavnikov.

16. februar 2022 | Publikacija

Safe.si ob dnevu varne rabe interneta opozarja na problematiko idealiziranih objav na družabnih omrežjih

Skupaj s kulturnim praznikom 8. februarja letos praznujemo tudi dan varne rabe interneta. Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede, letos opozarjajo na problematiko spletnih prevar, zavajanj in neresničnih vsebin na spletu, ki imajo slab vpliv na mladostnike.

08. februar 2022

Obisk namestnika veleposlanika Republike Koreje g. Yeon Jean Yoona

Fakulteto za družbene vede sta v torek, 25. januarja, obiskala namestnik veleposlanika Republike Koreje g. Yeon Jean Yoon in drugi tajnik g. Donghyun Kim.

28. januar 2022

Izšla je nova številka revije Družboslovne razprave

Obsega izvirne znanstvene članke ter štiri recenzije svežih slovenskih izdaj del klasičnih avtorjev in avtoric s področij družboslovja in humanistike.

27. januar 2022 | Publikacija

Komentar Zlatka Šabiča v zvezi s Tajvanom za BBC China

Članek z naslovom "Slovenija in Tajvan se pogajata o medsebojnem odprtju predstavniških pisarn, toda ali bosta sledili zgledu Litve glede imena 'Tajvan'?" (v kitajščini) je na dostopen na povezavi.

25. januar 2022 | Mednarodno

Nove redne profesorice in novi redni profesorji Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani

Na Univerzi v Ljubljani je 19. januarja 2022 potekala svečana podelitev nazivov redna profesorica in redni profesor.

25. januar 2022

Mitja Velikonja med soavtorji in souredniki knjige o zgodovini Jugoslavije

Študija je rezultat intenzivnega štiriletnega raziskovanja predvsem novih primarnih, pa tudi sekundarnih virov (domačih in tujih arhivov, /avto/biografij, dokumentacije, manj znane literature, osebnih pričevanj, medijev, kulturne in umetniške produkcije, javnomnenjskih anket, gospodarskih pokazateljev itn.).

25. januar 2022 | Publikacija

Članek o povezavah med kolokacijo podružnic in vzpostavljanju transnacionalnih upravnih odborov s povezanimi direktorji na sedežih mednarodnih podjetij (soavtorica: Andreja Jaklič)

Andreja Jaklič s CMO (FDV UL) je v soavtorstvu z mednarodno interdisciplinarno skupino raziskovalcev v visoko rangirani znanstveni reviji International Business Review (revija beleži faktor vpliva 5,9 in faktor navajanja 8,9) objavila prispevek o povezavah med ko-lokacijo podružnic in vzpostavljanju transnacionalnih upravnih odborov s povezanimi direktorji na sedežih mednarodnih podjetij.

20. januar 2022 | Publikacija

[Založba FDV] Andrej Benedejčič: Rusija in slovanstvo: med velikodržavnostjo in vzajemnostjo

Knjiga Rusija in slovanstvo: med velikodržavnostjo in vzajemnostjo izhaja iz paradoksa. Čeprav se je po padcu Berlinskega zidu v Evropi pojavilo kar trinajst slovanskih držav, se tej novi stvarnosti ni posvečalo posebne pozornosti. In to navkljub temu, da so h koncu hladne vojne ključno prispevali ravno dogodki v slovanskem svetu, ki so usodno zaznamovali tudi kasnejše dogajanje, od spopadov na ozemlju bivše Jugoslavije, do izbruha krize v Ukrajini in okoli nje.

17. januar 2022 | Nova knjiga