Novice in obvestila

Predstavili monografijo ob stoletnici prve slovenske univerze

Univerza v Ljubljani ob jubileju 100. obletnice izdala monografijo, ki je izšla v slovenskem in angleškem jeziku.

03. februar 2020

Slavnostna akademija Zahvalnega dne Slovenske znanstvene fundacije

Komunikator znanosti leta 2019 je postal dr. Sašo Dolenc. Med prejemniki priznanj na letošnji akademiji tudi prof. dr. Maca Jogan in prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela. Čestitamo!

30. januar 2020 | Dosežki, FDV

Lekt.dr. Nina Gorenc gostovala na univerzi La Sapienza v Rimu

Na povabilo kolegov iz raziskovalnega centra za analizo konfliktov (RUCAN - Research Unit of Conflict Analysis) je pripravila predavanje na temo retorike ameriških predsednikov po vojaških intervencijah.

28. januar 2020 | FDV

Fakulteta za družbene vede na 12. Informativi

Fakulteta za družbene vede se je tudi letos udeležila največjega sejma izobraževanja, Informative, ki enkrat letno poteka na Gospodarskem razstavišču.

27. januar 2020 | FDV

[Založba FDV] prof. dr. Bogomil Ferfila: Države azijskega islama

Knjiga vstopa v Azijo in je tako po Bližnjem vzhodu to že druga velika regija, v kateri avtor analizira njene muslimanske države.

23. januar 2020 | Nova knjiga, FDV

[Založba FDV] izr. prof. dr. Gregor Tomc - Lipovi bogovi. Religija kot stranski proizvod evolucijske prilagoditve na jezik

Pri Založbi FDV je izšla knjiga izr. prof. dr. Gregorja Tomca, ki se ukvarja z vlogo religije in njeno komunikacijsko funkcijo. "Zakaj se ljudje ukvarjajo z iskanjem domišljijskih odgovorov na resnične probleme, zakaj rezljajo lipove bogove, ko pa to početje od njih vendarle zahteva veliko časa in energije, a je samo po sebi popolnoma nekoristno in zato nesmiselno?"

21. januar 2020 | Nova knjiga, FDV

[Založba FDV] izr. prof. dr. Drago Zajc - Razvoj parlamentarizma in funkcije sodobnih (novih) parlamentov

Pri Založbi FDV je izšla knjiga izr. prof. dr. Draga Zajca. Avtorjev prispevek k razumevanju parlamentarizma je njegov opis razvoja parlamentarizma v Evropi in Ameriki, v katerem je pogosto šlo za splet različnih okoliščin in demokratičnih praks, pa tudi civilizacijskih standardov. Ob prikazu drugih rešitev, ki so izhajale iz različnih protiparlamentarnih ideologij, opozarja, da je ukinitev ali omejitev parlamentarizma pomenila nastop avtoritarnih in totalitarnih političnih sistemov.

21. januar 2020 | Nova knjiga, FDV

Teorija in praksa 4 (2019)

Izšla je zadnja redna številka revije Teorija in praksa v letu 2019, s tematskim sklopom in članki v angleškem jeziku. Teme tematskega sklopa z gostjočima urednicama, dr. Majdo Hrženjak ter Elli Acambor obravnavajo izkušnje moških s formalnim in neformalnim skrbstvenim delom, samostojni članki pa se nanašajo na področje populizma v zunanji politiki nekaterih držav, na religijo ter zdravje delavcev...

17. januar 2020 | TiP

Izšla je digitalna knjiga Analitika, odzivnost in avtomatizacija kadrovskih poslovnih procesov

Knjiga opisuje proces razvoja modela kadrovskega menedžmenta (human resource management – HRM). V času globalizacije, razvoja tehnologij, sprememb v vedenju potrošnikov, saj za podjetja pomenijo konec rutinskega poslovanja.

17. januar 2020 | Nova knjiga, FDV

Izšel slovenski suplement znanstvene revije Javnost­ – The Public

Urednik slovenskega suplementa znanstvene revije je izr. prof. dr. Igor Vobič, član Katedre za novinarstvo in Centra za raziskovanje družbenega komuniciranja, ki proučuje probleme algoritimizacije družbenega komuniciranja, pri čemer posebno pozornost posveča novinarstvu.

15. januar 2020 | Dosežki, FDV