Skoči do osrednje vsebine

Novice in obvestila

Pogovor o vlogi spolov v družbi

Ob letošnjem mednarodnem dnevu žensk smo na Fakulteti za družbene vede organizirali pogovor o vlogi spolov v družbi.

09. marec 2022

Mirovna aktivistka Farida Amiri o zaščiti pravic žensk

V okviru predmeta Strokovna angleščina je potekala panelna diskusija z mirovno aktivistko Fardi Amiri, in sicer na temo zaščite pravic žensk in mladostnikov v Afganistanu.

08. marec 2022 | Mednarodno

Humanitarna pomoč za prizadete v ukrajinski krizi

Na FDV z zgroženostjo spremljamo vojno in vojne grozote v Ukrajini. Obsojamo vsakršno teptanje suverenosti Ukrajine, ogrožanje mednarodnega miru in varnosti ter nasilje nad civilisti. Iz tega razloga se pridružujemo akciji Srčna UL in zbiramo humanitarno pomoč.

03. marec 2022 | Aktualno

Družbeno nesprejemljivi diskurz kot krovni koncept za sovražno in negativno komuniciranje v spletnem okolju

Študija prof. dr. Vasje Vehovarja (Katedra za družboslovno informatiko in metodologijo UL FDV) in izr. prof. dr. Dejana Jontesa (Katedra za medijske in komunikacijske študije UL FDV) je raziskovala sovražne in druge negativne oblike javnega spletnega komuniciranja.

03. marec 2022 | Publikacija

[Kariernik] Izobražujemo za prihodnost

Jure Repina, diplomant študijskega programa Obramboslovje o študiju na FDV, pomenu družboslovja in o svoji karierni poti.

01. marec 2022 | Kariernik

Posebna izdaja revije Acta Informatica Pragensia, glavni urednik dr. Vasja Vehovar

Posebna številka te revije se osredotoča na področje Družboslovne informatike, ki obravnava interakcijo sodobne družbe in digitalnih tehnologij. V njej je devet prispevkov, ki obravnavajo poglede različnih družboslovno-informatičnih skupnosti. V tem okviru velja omeniti, da je študijski program Družboslovna informatika na FDV najstarejši tovrstni študij na svetu; izvajati se je pričel leta 1984.

01. marec 2022

Zbiranje humanitarne pomoči na FDV

Zagotovo spremljate drastično poslabšanje varnostne situacije v Ukrajini in nastajajočo humanitarno krizo evropskih razsežnosti. Na pobudo študentov obramboslovja, ki so navezali stik s slovensko Karitas, na fakulteti pričenjamo z zbiranjem humanitarne pomoči za prizadete družine in posameznike.

28. februar 2022

[Kariernik] Izobražujemo za prihodnost

Alenka Leskovšek Brod, diplomantka študijskega programa Sociologija - Kadrovski menedžment o študiju na FDV, pomenu družboslovja in o svoji karierni poti.

25. februar 2022 | Kariernik

[Kariernik] Izobražujemo za prihodnost

Alja Polajžer, diplomantka študijskega programa Komunikologija – Medijske in komunikacijske študije, o študiju na FDV, pomenu družboslovja in o svoji karierni poti.

21. februar 2022 | Kariernik

Prof. dr. Petra Roter sodelovala pri pripravi priporočila o pomenu večjezičnega in medkulturnega izobraževanja za demokratično kulturo

Priporočilo naslavlja dve problematični predpostavki, ki skrbita Svet Evrope: prepričanje nekaterih nacionalnih organov in dela civilne družbe, da je znanje enega dodatnega jezika dovolj; in stališče, da je znanje manjšinskih ali migrantskih jezikov v vse bolj raznolikih družbah škodljivo za družbeno integracijo oz. kohezijo.

21. februar 2022