Novice in obvestila

Teorija in praksa - Posebna številka 2020

Posebna številka revije Teorija in praksa, ki sta jo uredili gostujoči urednici, prof. dr. Danica Fink-Hafner in prof. dr. Tanja Oblak Črnič, z naslovom “MEDNARODNA AKADEMSKA MOBILNOST KOT SOCIALNA KONSTRUKCIJA,” obravnava vprašanja študijske mobilnosti v visokošolskem izobraževanju tako s perspektive njenih akterjev – študentov in profesorjev – kot tudi samih institucij in javnih politik na tem področju.

17. februar 2021 | TiP

[Kariernik 2021] izobražujemo za prihodnost

Maja Burja, tekstopiska pri podjetju Luna\TBWA, o svoji izkušnji študija in izbiri poklicne poti: "V 1. letniku študija sem obiskala predavanje enega bolj znanih slovenskih kreativnih direktorjev, ki nam je predstavil svojo karierno pot. Tistega večera v predavalnici 13 sem se odločila, da je to tisto, kar hočem početi v življenju."

15. februar 2021 | Kariernik

Izobražujemo za prihodnost

Fakulteta za družbene vede UL je na informativnih dnevih, ki sta potekala 12. in 13. februarja, predstavila 11 dodiplomskih programov. Prijava je možna do 19. marca.

13. februar 2021 | Dogodek

Dostop do revije New Statesman

New Statesman je britanska revija z dolgoletno tradicijo političnega poročanja in analiz ter kulturnih prispevkov. Izhaja tedensko.

12. februar 2021

[Založba FDV] prof. dr. Tanja Oblak Črnič: Mladost na zaslonu. Konteksti in protislovja medijskih kultur mladih

To je prvo celovito delo v Sloveniji, ki mlade, medijsko-komunikacijske tehnologije in širše družbeno-kulturne spremembe proučuje integrativno, čeprav so v tujini te študije v zadnjih letih v izjemnem vzponu prav zaradi hitrega porasta novih tehnologij, katerih občinstvo so prvenstveno prav mladi.

09. februar 2021 | Nova knjiga

Dobro počutje, zdravje in uporaba interneta

Šolanje na daljavo zaradi epidemije COVID-19 sta otroke in mladostnike pahnila v dolge ure dela z računalnikom, tablico ali mobilnim telefonom. Zaradi prepovedi druženja pa se je tudi velik del zabave prenesel na naprave z zasloni, pa naj bo to pametni telefon ali televizija. Vse to pa prinaša tudi neželene posledice.

09. februar 2021 | FDV

Znanosti o družbi za njeno odgovorno soočanje z izzivi prihodnosti

Fakulteta za družbene vede UL je vstop v šesto desetletje obeležila s strokovnim odzivom na aktualno družbeno dogajanje. Poglobljeno družboslovno znanje in interdisciplinarni pristop sta nujna za odgovorno ravnanje z izzivi prihodnosti.

01. februar 2021 | Dogodek

Projekt Cosmic – Online usposabljanje za strokovne delavce “Oskrbovalci brez meja”

Program za usposabljanje je sestavljen iz treh modulov, ki se lahko uporabijo skupaj ali posamezno in s tem omogočajo, da usposabljanje povsem prilagodimo zanimanjem in obstoječim kompetencam udeležencev.

01. februar 2021 | FDV

Raziskava: Vsakdanje življenje gejev in lezbijk, 2003

Namen raziskave je bil pridobiti prve sistematične podatke o vsakdanjem življenju gejev in lezbijk, ki predstavljajo raziskovalno težko dostopno oz. skrito socialno manjšino. Cilj je bil ugotoviti, kakšne so socio-demografske značilnosti te populacije ter s katerimi problemi se v vsakdanjem življenju srečujejo zaradi svoje spolne usmerjenosti.

31. januar 2021 | Raziskave

[Založba FDV] doc. dr. Mirt Komel: Predavanja o literaturi

Za izhodišče vzame Heglovo Estetiko in Lukacsevo Teorijo romana, od tam pa postopa v heglo-marksistični maniri tako, da izbrane avtorje in njihova literarna dela iz zgodovine moderne književnosti (od Goetheja in Schillerja do Stokerja in Bartola pa vse tja do Joyca in Nabokova) poveže z nekaterimi temeljnimi pojmi in pojavi, ki so sicer doma v filozofiji, antropologiji, kulturologiji in teoretski psihoanalizi.

28. januar 2021