Novice in obvestila

[Založba FDV] prof. dr. Bogomil Ferfila: Države azijskega islama

Knjiga vstopa v Azijo in je tako po Bližnjem vzhodu to že druga velika regija, v kateri avtor analizira njene muslimanske države.

23. januar 2020 | Nova knjiga, FDV

[Založba FDV] izr. prof. dr. Gregor Tomc - Lipovi bogovi. Religija kot stranski proizvod evolucijske prilagoditve na jezik

Pri Založbi FDV je izšla knjiga izr. prof. dr. Gregorja Tomca, ki se ukvarja z vlogo religije in njeno komunikacijsko funkcijo. "Zakaj se ljudje ukvarjajo z iskanjem domišljijskih odgovorov na resnične probleme, zakaj rezljajo lipove bogove, ko pa to početje od njih vendarle zahteva veliko časa in energije, a je samo po sebi popolnoma nekoristno in zato nesmiselno?"

21. januar 2020 | Nova knjiga, FDV

[Založba FDV] izr. prof. dr. Drago Zajc - Razvoj parlamentarizma in funkcije sodobnih (novih) parlamentov

Pri Založbi FDV je izšla knjiga izr. prof. dr. Draga Zajca. Avtorjev prispevek k razumevanju parlamentarizma je njegov opis razvoja parlamentarizma v Evropi in Ameriki, v katerem je pogosto šlo za splet različnih okoliščin in demokratičnih praks, pa tudi civilizacijskih standardov. Ob prikazu drugih rešitev, ki so izhajale iz različnih protiparlamentarnih ideologij, opozarja, da je ukinitev ali omejitev parlamentarizma pomenila nastop avtoritarnih in totalitarnih političnih sistemov.

21. januar 2020 | Nova knjiga, FDV

Teorija in praksa 4 (2019)

Izšla je zadnja redna številka revije Teorija in praksa v letu 2019, s tematskim sklopom in članki v angleškem jeziku. Teme tematskega sklopa z gostjočima urednicama, dr. Majdo Hrženjak ter Elli Acambor obravnavajo izkušnje moških s formalnim in neformalnim skrbstvenim delom, samostojni članki pa se nanašajo na področje populizma v zunanji politiki nekaterih držav, na religijo ter zdravje delavcev...

17. januar 2020 | TiP

Izšla je digitalna knjiga Analitika, odzivnost in avtomatizacija kadrovskih poslovnih procesov

Knjiga opisuje proces razvoja modela kadrovskega menedžmenta (human resource management – HRM). V času globalizacije, razvoja tehnologij, sprememb v vedenju potrošnikov, saj za podjetja pomenijo konec rutinskega poslovanja.

17. januar 2020 | Nova knjiga, FDV

Izšel slovenski suplement znanstvene revije Javnost­ – The Public

Urednik slovenskega suplementa znanstvene revije je izr. prof. dr. Igor Vobič, član Katedre za novinarstvo in Centra za raziskovanje družbenega komuniciranja, ki proučuje probleme algoritimizacije družbenega komuniciranja, pri čemer posebno pozornost posveča novinarstvu.

15. januar 2020 | Dosežki, FDV

Sprejem študentov športnikov in športnic Fakultete za družbene vede

Dekanja prof. dr. Monika Kalin Golob je danes na srečanju s študentkami in študenti, ki imajo status športnika oz. športnice spregovorila predvsem o usklajevanju športne kariere s študijem in o dosedanjih izkušnjah ter dosežkih na posameznih športnih področjih.

15. januar 2020 | FDV

Razstava in okrogla miza »Zgodbe osamosvojitve«

Razstavo in okroglo mizo sta ob podpori Katedre za obramboslovje organizirala Društvo študentov obramboslovja Slovenije in Študentski klub FDV.

09. januar 2020 | Dogodek, FDV

Predstavitev zbornika Vloga Univerze v Ljubljani pri preobrazbi slovenskega naroda v nacijo

Zbornik predstavlja dober uvod v premišljanje vloge univerze v različnih obdobjih družbenega razvoja in tudi v različnih političnih režimih. Univerza je nosilka mišljenja, novega mišljenja, pa tudi znanstvenega, družbenega in političnega konservativizma. Za uveljavljanje svoje vloge univerza potrebuje svobodo. Predvsem svobodo mišljenja in svobodo govora med svojimi stenami.

06. januar 2020 | FDV