Novice in obvestila

Nič več karantene za gradivo – UV-C svetlobni STERILIZATOR

Da bi svojim uporabnikom zagotovili varno uporabo knjižničnega gradiva, so se v knjižnici odločili za nakup UV-C svetlobnega sterilizatorja. Prav tako bo ponovna izposoja hitrejša, saj karantena za gradivo ne bo več potrebna.

24. februar 2021 | FDV

Testni dostop do JSTOR-jevega Artstor-ja

Artstor je najobsežnejši slikovni vir za izobraževalno in znanstveno uporabo. Do 30. junija 2021 je za študente in osebje UL omogočen oddaljen dostop.

22. februar 2021

ADP: Zgodovina Medijev, 2020: Kulturna zgodovina radia

Namen raziskave je spoznati rabo radia v zgodovinski perspektivi v slovenskem prostoru in predvsem njegov pomen v vsakdanjem življenju ljudi v preteklosti. Raziskava izhaja iz teoretskih izhodišč medijskih in kulturnih študij

22. februar 2021

[Kariernik 2021] Izobražujemo za prihodnost

Ana Slavec, svetovalka za statistiko, o svoji izkušnji študija in poklicni poti: "Ena mojih nalog je, da raziskovalcem svetujem glede urejanja, hranjenja in varnosti podatkov, pri čemer gre v bistvu za poklic skrbnika podatkov (angl. Data steward). Pričakuje se, da bodo financerji raziskav v prihodnosti od raziskovalcev zahtevali tudi ravnanje s podatki skladno z načeli FAIR (najdljivost, dostopnost, interoperabilnost, ponovna uporabnost), zato lahko pričakujemo, da se bo povečala potreba po profilih, ki imajo te kompetence."

22. februar 2021

[Galerija FDV] Odprto samo s seboj: Epidemični dnevnik študentk in študentov kulturologije

Ideja za razstavo v sklopu Galerije FDV je nastala na podlagi opazovanja vplivov Covid-19 epidemije na naša javna in zasebna življenja.

22. februar 2021 | Galerija FDV

[Založba FDV] Irena Bačlija Brajnik ur.: Dictionary on Public Administration Management

Slovar upravljanja javne uprave je nastal tako, da so študenti poiskali opise glavnih specializiranih izrazov pri predmetu Upravljanje javne uprave na univerzitetnem programu Politologija - Javne politike in uprava. Potem ko so se študentje seznanili z bogatim in razširjenim področjem upravnih znanosti, so se avtonomno odločili za tri ključne besede, ki so jih raziskali in za katere so napisali definicije.

22. februar 2021 | Nova knjiga

[Založba FDV] Igor Lukšič: Politična antropologija

Delo predstavlja pregled razvoja idej o političnem posredovanju naravne in družbe od Platona do nastanka politične antropolgije kot posebne discipline. Avor posebno pozornost namenja razmerju politike do posameznika, družine, spola, rase, naroda in analizira moč ritualov.

19. februar 2021 | Nova knjiga

[Založba FDV] Karl H. Müller, Niko Toš: Nove zasnove primerjalnih anketnih raziskav

Tekst Nove zasnove primerjalnih anketnih raziskav nakaže vzpon in zaton tradicionalnih primerjalnih anketnih raziskav na širšem družboslovnem področju; nakaže prehode iz znanosti 1.0 k znanosti 2.0 ter omejitve in nove možnosti v koncipiranju primerjalnega anketnega raziskovanja.

19. februar 2021 | Nova knjiga

Študenti pripravili dokument predlogov prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU

Študentje in študentke pri predmetu Diplomacija EU so pod mentorstvom asist. dr. Jane Arbeiter pripravili nabor predlogov prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU.

18. februar 2021

[Kariernik 2021] Izobražujemo za prihodnost

Dr. Jernej Pintar, direktor Tehnološkega parka Ljubljana, o svoji izkušnji študija in izbiri poklicne poti: "To so najboljša leta, da nekaj začneš ali ustvariš. Bodi ambiciozen. Edino tu imaš svobodo, nizke stroške, energijo, prijatelji so pripravljeni vskočiti, mentorje, čas in dovolj si še mlad, da se ti oprostijo napake. Ne biti len ali pasiven."

18. februar 2021 | Kariernik