1. maj v Galeriji FDV


Dragi galeristi in galeristke, prijatelji in prijateljice Galerije FDV,

pri oblikovanju programa Galerije FDV smo odprti za sugestije in sproščeni, naš program je vsako leto drugačen. Imamo pa nekaj »železnega repertoarja«. Pomemben del tega je vsakoletno obeleževanje praznika dela. Tudi letos, v  času, ko so se naša življenja in delo zelo spremenili, v Galeriji FDV praznujemo 1. maj in se želimo pokloniti idejam delavske solidarnosti in boju za delavske pravice – seveda na tem spremembam prilagojeni način. Pred šokom pandemije smo bili v svetu, v katerem je globalno nepovezano in šibko delavstvo v industrijah, na spletnih platformah, nevidno v svojih in domovih drugih živelo posledice nekajdesetletnega gospodarstvega razvoja, ki je postavil pod vprašaj mnoge delavske pravice in standarde (osemurni delovni čas, dostojno plačilo, socialne pravice, povezane z zaposlitvijo). Pandemija je ustavila gospodarstva in ustvarila veliko negotovosti. V času pandemije in po njej bodo usode delavk in delavcev odvisne od izbire političnih in gospodarskih ukrepov. Dobro bi bilo, da na njihovo oblikovanje vpliva močen in enoten glas delavstva.

Letos smo prvomajski galerijski dogodek organizirali v sodelovanju z največjo slovensko sindikalno konfederacijo Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije. Z nami so delili materiale, pripravljene za letošnje praznovanje, in ko bo to možno, bomo v prostorih fakultete imeli razstavo naslovnic časopisa Delavska enotnost. V bogati zgodovini časopisa lahko najdemo tudi mnoge informacije o boju za delavske pravice in pravičnejši svet.

V zapisu ZSSS o 130. obletnici praznovanja prvega maja v Sloveniji in po svetu je nekaj besed predsednice ZSSS Lidije Jerkič ob prazniku dela. 

Lidija Jerkič_130 obletnica prvega praznovanja

V časopisu Slovenec so 26. aprila 1890 na prvi strani zapisali: »Bliža se 1. maj, druga leta z veseljem, letos s strahom pričakovan. Ali je ta strah opravičen? Gotovo. Kdor ima oči, da gleda in ušesa, da posluša, ta je že spoznal, da imajo delavci res zadosti moči in zadosti dobre organizacije, da vso Evropo naenkrat iznenadijo ...«. 130 let kasneje strahu pred organiziranim delavstvom ni na naslovnicah časopisov. Vabimo vas, da preberete zapis prof. dr. Miroslava Stanojevića, ki govori o upadu organizirane delavske moči danes ter povezanosti prenove sindikatov in preusmerjenja sodobnih za delavce negativnih trendov.

Stanojević za Galerijo_ 1. maj 2020

Vabimo vas, da preberete spletno brošuro ZSSS »Nazaj h koreninam« (ur. Matej Klarič, oblikovanje Katja Gaspari Leben; Ljubljana, april 2020), v kateri so predstavljeni pomen in  zgodovina praznovanja praznika  dela.

V brošuri je poziv Evropske konfederacija sindikatov k prvomajskemu praznovanju prek telefonov in prenosnikov ter širitvi prvomajske solidarnost čez nacionalne meje in po vsej Evropi pod geslom »Delavci so junaki in žrtve covida-19. Varna vrnitev na delo + kakovostna delovna mesta za vse!«

ZSSS pa vabi, da praznik vseeno skupaj obeležimo s tem, da okenske police in balkone okrasimo z rdečo barvo. Z ZSSS se bomo dogovorili, da del fotografij prvomajskih okrasitev predstavimo v Galeriji FDV.

V brošuri ZSSS se spomnimo tudi pesmi Eugena Pottiera iz devetnajstega stoletja, ki je za mnoge generacije v vseh delih sveta predstavljala solidarnost in boj za svobodno boljše življenje vseh in poziva: »Kujte družni človeštvu boljši, lepši svet!« (Internacionala)

K temu vas vabimo tudi s tem galerijskim dogodkom.

Prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela

Galerija FDV

Slika Naglejni v zrak ZZZS

Banner 1_maj-01

Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 30. april 2020 | v kategoriji: Galerija FDV