Skoči do osrednje vsebine

Novice in obvestila

Izšla je nova številka revije Družboslovne razprave (XXXVIII/101)

Tokratna številka obsega dve recenziji aktualnih znanstvenih monografij in šest izvirnih znanstvenih člankov, od tega pet v okviru tematskega bloka o socialnem delu.

21. marec 2023 | Znanost, Revije

Video reportaža: spoznajte avtorja Alexandra Wendta

Videoreportaža ponuja odlomke pogovora o štirih raziskovalnih žariščih, ki jih je razvil A. Wendt in jih je sam povzel kot: "konstruktivistični posel", kvantno, svetovna država in "stvari o NLP".

20. marec 2023 | Znanost, Pogovor, Prevod knjige

Pri priznani mednarodni založbi Palgrave je izšla znanstvena monografija Military Families Health and Well-Being: A Socioecological Model of Risks

Znanstveno raziskovalno delo je plod večletnega dela raziskovalne skupine pod vodstvom izr. prof. dr. Janje Vuga Beršnak.

13. marec 2023 | Dosežki, Znanost, Objave

Bodo razlike v plačah po spolu ostale tudi v naprednih družbah?

V študiji, ki jo je vodila Univerza v Kaliforniji, z Univerze v Ljubljani pa je sodelovala Fakulteta za družbene vede, so ugotovili, da so plačne prakse in ovire pri napredovanju krive za to, da ženske v 15 analiziranih državah zaslužijo manj kot moški. Ugotovitve kažejo, kako bi nove politike lahko rešile analizirane težave.

08. marec 2023 | Raziskave, Znanost

Prof. dr. Dejan Verčič prejel nagrado za mendarodno strateško komuniciranje Koichi Yamamura

Profesor dr. Dejan Verčič s Katedre za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi s sodelavci Danielom Ziegelejem, Sabrino Doberts in Ansgarjem Zerfassom z Univerze v Leipzigu, je letošnji prejemnik Nagrade za mednarodno strateško komuniciranje Koichi Yamamura.

07. marec 2023 | Dosežki, Znanost

Revija Digital Health objavila članek o kvaliteti informacij, ki se izmenjujejo v spletni zdravstveni skupnosti Med.Over.Net

Rezultati kažejo, da je kvaliteta sporočil še posebej problematična v t.i. družabnih forumih, medtem ko posvetovalni forumi izkazujejo visoko stopnjo natančnosti, zaupljivosti, relevantnosti in argumentacije.

03. marec 2023 | Raziskave, Znanost, Objave

Razmislek o vključujočem in trajnostnem mednarodnem razvoju

V torek, 28. februarja, je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (FDV UL) v okviru Predavanj Kapuscinski o razvoju (Kapuscinski development lectures) potekalo predavanje Richarda Kozul-Wrighta, direktorja oddelka za globalizacijo in razvoj pri Konferenci Združenih narodov za trgovino in razvoj.

28. februar 2023 | Dogodek, Znanost

Kaj v pedagoško in raziskovalno delo prinaša Chat GPT?

Gre za orodje, specializirano za dialoge in osnovano na umetni inteligenci. ChatGPT namreč za svoje delovanje uporablja statistični jezikovni model, ki deluje s pomočjo različnih metod strojnega učenja.

24. februar 2023 | Dogodek, Znanost

Opolnomočenje mladih proti spolnim stereotipom

Ključni cilj EMPATH projekta je zmanjšati diskriminacijo na podlagi spola v vzgojno-izobraževalnem sistemu in uvesti perspektivo enakih možnosti spolov v izobraževalne prakse.

21. februar 2023 | Znanost, Projekti

Bilateralni projekt: Interdisciplinarni mostovi za raziskovanje skupinske kognicije v komuniciranju v času velikega podatkovja

Novi bilateralni projekt Interdisciplinarni mostovi za raziskovanje skupinske kognicije v času velikega podatkovja se tematsko osredotoča na problem družbenega komuniciranja v času tehnološko poganjane epistemske krize.

24. januar 2023 | FDV, Znanost