Skoči do osrednje vsebine

Novice in obvestila

Prispevek doc. dr. Sare Atanasove in prof. dr. Gregorja Petriča prejel nagrado na Evropski konferenci o komuniciranju o zdravju

Prispevek z naslovom Proučevanje vpliva spletnih zdravstvenih skupnosti in značilnosti odnosa pacient-zdravnik na opolnomočenje v odnosu pacient-zdravnik: Pogledi pacientov z rakom in zdravnikov specialistov prejel nagrado za najboljši prispevek konference.

29. november 2023 | Dosežki, Znanost

Dregljaji algoritmov in z njimi povezane kognitivne pasti ali kako umetna inteligenca vpliva na odločanje posameznikov

Dr. Jurgis Karpus, postdoktorski raziskovalec na Univerzi Ludwiga Maximilliana v Münchnu ter strokovnjak s področja teorije iger in teorije racionalne izbire je zaposlenim pojasnil, kako se sistemi umetne inteligence učijo uporabljati pristranskost v človeški presoji, da bi s subtilnim usmerjanjem odločitev dosegli določen cilj.

03. oktober 2023 | Dogodek, Znanost

Diskurz "dobrega" staševanja: vpliv starševske podpore na neenakosti v izobraževanju

Diskurz »dobrega« starševanja in ustrezne prakse so večinoma prilagojeni srednjemu razredu, pri tem pa ne upoštevajo družbenih, ekonomskih in političnih ovir ter neenakosti. Norma »dobrega« starševanja je zaradi tega pogosto nedosegljiva za družine z nižjim socialnim in kulturnim kapitalom ter še posebej za družine iz deprivilegiranih družbenih okolij.

18. september 2023 | Raziskave, Znanost

Izšla je nova številka revije Družboslovne razprave (XXXVIII/101)

Tokratna številka obsega dve recenziji aktualnih znanstvenih monografij in šest izvirnih znanstvenih člankov, od tega pet v okviru tematskega bloka o socialnem delu.

21. marec 2023 | Znanost, Revije

Video reportaža: spoznajte avtorja Alexandra Wendta

Videoreportaža ponuja odlomke pogovora o štirih raziskovalnih žariščih, ki jih je razvil A. Wendt in jih je sam povzel kot: "konstruktivistični posel", kvantno, svetovna država in "stvari o NLP".

20. marec 2023 | Znanost, Pogovor, Prevod knjige

Pri priznani mednarodni založbi Palgrave je izšla znanstvena monografija Military Families Health and Well-Being: A Socioecological Model of Risks

Znanstveno raziskovalno delo je plod večletnega dela raziskovalne skupine pod vodstvom izr. prof. dr. Janje Vuga Beršnak.

13. marec 2023 | Dosežki, Znanost, Objave

Prof. dr. Dejan Verčič prejel nagrado za mendarodno strateško komuniciranje Koichi Yamamura

Profesor dr. Dejan Verčič s Katedre za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi s sodelavci Danielom Ziegelejem, Sabrino Doberts in Ansgarjem Zerfassom z Univerze v Leipzigu, je letošnji prejemnik Nagrade za mednarodno strateško komuniciranje Koichi Yamamura.

07. marec 2023 | Dosežki, Znanost

Revija Digital Health objavila članek o kvaliteti informacij, ki se izmenjujejo v spletni zdravstveni skupnosti Med.Over.Net

Rezultati kažejo, da je kvaliteta sporočil še posebej problematična v t.i. družabnih forumih, medtem ko posvetovalni forumi izkazujejo visoko stopnjo natančnosti, zaupljivosti, relevantnosti in argumentacije.

03. marec 2023 | Znanost, Objave

Razmislek o vključujočem in trajnostnem mednarodnem razvoju

28. februarja je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (FDV UL) v okviru Predavanj Kapuscinski o razvoju (Kapuscinski development lectures) potekalo predavanje Richarda Kozul-Wrighta, direktorja oddelka za globalizacijo in razvoj pri Konferenci Združenih narodov za trgovino in razvoj.

28. februar 2023 | Dogodek, Znanost

Kaj v pedagoško in raziskovalno delo prinaša Chat GPT?

Gre za orodje, specializirano za dialoge in osnovano na umetni inteligenci. ChatGPT namreč za svoje delovanje uporablja statistični jezikovni model, ki deluje s pomočjo različnih metod strojnega učenja.

24. februar 2023 | Dogodek, Znanost