Skoči do osrednje vsebine

Novice in obvestila

Izšla je nova številka revije Journal of Comparative Politics (JCP)

Izšla je prva številka šestnajstega letnika revije Journal of comparative politics (JCP), glavni in odgovorni urednik revije je prof. dr. Miro Haček.

27. december 2022 | Objave

Dr. Vasja Vehovar, dr. Mick Couper in dr. Gregor Čehovin objavili članek o postavitvi vprašanj v spletnih anketah

Člani Centra za družboslovno informatiko so članek objavili v eni najuglednejših revij Social Science Computer Review.

11. november 2022 | FDV, Objave

Sovražni govor ali svoboda govora: etična dilema?

Dr. Nina Gorenc v prispevku izpostavi zgodovinske spremembe v odnosu do sovražnega govora. Če je bil v preteklosti poudarek na ščitenju oblasti in represiji političnega nasprotovanja in nestrinjanja, so današnja pravna sredstva usmerjena predvsem v zaščito žrtev sovražnega govora, ki neredko prihaja tudi s strani oblasti.

02. november 2022 | FDV, Objave

Prof. dr. Ana Bojinović Fenko in zasl. prof. dr Marjan Svetličič objavila posodobljeno enciklopedično geslo o Sloveniji in EU

Enciklopedični članek je objavljen v Oxford Research Encyclopedia of Politics in bralcu ponudi interdisciplinaren pregled literature slovenskih avtorjev o delovanju Slovenije v odnosu do EU od samostojnosti države do leta 2011.

27. oktober 2022 | FDV, Objave

Objavljen nov izvirni članek na temo digitalne neenakosti in tveganju za digitalno izključenost pri starejši populaciji

Dr. Katja Prevodnik, dr. Marina Trkman, Jošt Bartol in dr. Andraž Petrovčič, člani Centra za družboslovno informatiko, so v eni od najvišje uvrščenih revij s področja psihologije in internetnih študij, Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, objavili izvirni znanstveni članek.

12. oktober 2022 | FDV, Objave

Asist. dr. Iris Koleša in prof. dr. Andreja Jaklič objavili poglavje o zaposlovanju diaspor med internacionalizacijo podjetij

Poglavje najprej oriše oblike prispevkov diaspor h gospodarskemu razvoju in rasti ter njihove determinante. Avtorici se nato osredotočita na gospodarski potencial zaposlovanja diaspor med internacionalizacijo podjetij in pri tem predstavita tako priložnosti kot tudi izzive tovrstnega pristopa h kadrovskemu menedžmentu.

19. september 2022 | FDV, Objave

Nov izvirni znantsveni članek v reviji Social Science Computer Review

Članek se ukvarja z razumevanjem heterogenosti internetnih rab in veščin med starejšimi uporabniki interneta, pri čemer posebno pozornost posveča odnosu med različnimi oblikami digitalnega udejstvovanja in socialnimi neenakostmi med starejšimi uporabniki.

02. september 2022 | FDV, Objave

[Nova objava]: dr. Faris Kočan o izzivih razvoja v pokonfliktnih družbah na primeru Republike Srbske

V članku avtor analizira, kako je politična elita v Republiki Srbski (RS) tekom pogajanj za podpis Stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma instrumentalizirala (etnične) delitve v Bosni in Hercegovini (BiH), da bi ohranila status quo RS.

23. avgust 2022 | FDV, Objave