Skoči do osrednje vsebine

Novice in obvestila

Poletna šola Igrivo védenje v soorganizaciji Centra za preučevanje znanosti

Na poletni šoli, ki je potekala od 25. do 28. junija, so udeleženci v okviru študentskih referatov in dveh kreativnih delavnic predstavili različne vidike znanstvenih, umetniških, estetskih in epistemskih dimenzij tradicionalnih in sodobnih video iger.

08. julij 2024 | Mednarodno, Poletna šola

Mednarodna poletna šola politične ekologije 2024

Na letošnji izvedbi petdnevne mednarodne konference, posvečeni pravičnemu zelenemu prehodu, so med seboj povezali različne perspektive in discipline za vpogled v kompleksnost tematike, interese in protislovja, ki zaznamujejo javnost, zasebnost in skupnost.

04. julij 2024 | Mednarodno, Poletna šola

Prof. dr. Petra Roter izbrana v skupino 75 žensk s ključno vlogo v 75-letni zgodovini Sveta Evrope

Prof. dr. Roter je med vodilnimi strokovnjaki in strokovnjakinjami za upravljanje etnične raznolikosti skozi manjšinske pravice.

18. junij 2024 | Dosežki, Mednarodno

30. obletnica Oddelka za kulturologijo: Popularna kultura, spomin in kulturne študije v regionalni perspektivi

Na dvodnevni mednarodni delavnici MEMPOP Loading so predstavili ključne aktualne raziskave in prihodnost regionalne kulturologije.

17. junij 2024 | Dogodek, Mednarodno

Krepitev zaščite civilnega prebivalstva: Izzivi sodobnih oboroženih spopadov

Na mednarodni konferenci so gostje lahko prisluhnili petim panelnim razpravam, na katerih so bile obravnavane aktualne teme mednarodnega humanitarnega prava s poudarkom na zaščiti civilistov v sodobnih oboroženih spopadih.

13. junij 2024 | Dogodek, Mednarodno

Prof. dr. Mitja Velikonja prejel posebno priznanje Odeškega knjižnega sejma

Odeški knjižni sejem je eden izmed štirih obiskanih krajev delovnega obiska prof. dr. Velikonje, ki v prvi polovici junija gostuje v Ukrajini, kjer predstavlja svojo knjigo ter predava na univerzah in galerijah.

12. junij 2024 | Mednarodno

Evropi smo predstavili slovenski primer dobre prakse

Doc. dr. Jana Arbeiter sodelovala na mednarodni konferenci združenja EUCEN – evropske mreže univerz za vseživljenjsko učenje.

06. junij 2024 | Mednarodno

Spremembe strankarskega sistema in izzivi za demokracijo

Prof. dr. Danica Fink Hafner se v knjigi osredotoči na povezavo med »stabilnostjo strankarskega sistema« in »demokratično konsolidacijo«, pri čemer kot študijo primera uporabi Slovenijo.

22. maj 2024 | Mednarodno

Aljoša Pužar izvoljen za podpredsednika mednarodnega kulturološkega združenja (ACS) – svetovne kulturološke organizacije

Red. prof. ddr. Aljoša Pužar je bil izvoljen za podpredsednika mednarodnega kulturološkega združenja (ACS) za obdobje 2024-2028.

20. maj 2024 | Dosežki, Mednarodno

Simulacija delovanja Evropskega sveta in Sveta Evropske unije v Bruslju

Tudi letos so se naše študentke in študenti preizkusili v vlogah nacionalnih strokovnjakov na ravni delovnih skupin Sveta, veleposlanikov na ravni odbora stalnih predstavnikov Sveta EU (COREPER I), ministrov na ravni Sveta EU, predsednikov držav oziroma vlad držav članic ter novinarjev.

23. april 2024 | Mednarodno