Skoči do osrednje vsebine

doc. dr. Tanja Kerševan Smokvina

Splošne informacije
Video predstavitev
Življenjepis
Bibliografija
Povezave
 • doc. dr. Tanja Kerševan Smokvina, znanstvena sodelavka
  Kontaktne informacije:
  Službeni telefon: 01/ 5805-268
  Email: is.jl-inu.vdf@anivkoms-navesrek.ajnat
  Govorilne in uradne ure:

  Prostor:
  IDV 605
  Sodelovanje pri predmetih:

  Dodiplomski študij
  Medijske politike in regulacija
  Novinarska praksa

  Podiplomski študij
  Praksa v novinarskem uredništvu
  Ekspertna področja:
 • Tanja Kerševan Smokvina je raziskovalka medijskih in komunikacijskih politik na Centru za raziskovanje družbenega komuniciranja. Doktorat iz komunikologije je pridobila na Univerzi v Ljubljani, kjer na Fakulteti za družbene vede (FDV) kot docentka od 2019 sodeluje pri predmetu Medijske politike in regulacija, na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo (FERI) Univerze v Mariboru pa od 2016 sodeluje pri izvajanju predmetov s področja komunikologije in medijev kot zunanja sodelavka. Do leta 2016 je delovala v slovenskih regulativnih organih za medije in elektronske komunikacije; med marcem 2019 in marcem 2020 je opravljala funkcijo državne sekretarke na Ministrstvu za kulturo RS. Na mednarodni ravni sodeluje s Svetom Evrope, Evropskim avdiovizualnim observatorijem, OVSE, Unescom ter skladi in instrumenti EU. V letih 2011–2013 je vodila mednarodni projekt SEE Digi.TV, sofinanciran z EU-sredstvi in namenjen usklajevanju digitalnega prehoda med državami v jadranski regiji. Leta 2016 je predsedovala podskupini skupine evropskih avdiovizualnih regulatorjev pri Evropski komisiji (ERGA), ki je razvijala digitalno orodje za dostop do vsebin na področju medijske regulacije. Dva mandata je delovala v pododborih CDMSI Sveta Evrope, v letih 2016-2017 kot članica Odbora strokovnjakov za internetne posrednike (MSI-NET) in v letih 2018-2019 kot članica Odbora strokovnjakov za umetno inteligenco (MSI-AUT).

  Zadnje objave: 
  - Kerševan Smokvina, T. (2021), 'Netflix tax' from the perspective of national and EU audiovisual policies and what it brings to film funding in small states. Journal of Digital Media & Policy, 12:3 (upcoming, accepted 30/07/2021).
  - Kerševan Smokvina, T. (2021), Slowenien. In: Prinzing, M. & Blum, R. (eds) Handbuch politischer Journalismus. Köln: Herbert von Halem Verlag, 792-800.
  - Kerševan Smokvina, T., Poler Kovačič, M. (2020), Od digitalnega regulativnega vakuuma do regulacije po meri korporacij in oblasti. In: Kaluža & Slaček Brlek (ed.), V senci digitalnih gigantov: sodobni trendi v slovenskem digitalnem novinarstvu. Ljubljana: Založba FDV, 191–200.
  - Kerševan Smokvina, T., Pavleska, T. (2019), Cat-and-Mouse Game: Media Regulation in the European Union in the Age of Algorithmisation of Communication. Javnost – The Public 26 (suppl.), 82-99.
  - Milosavljević, M., Poler Kovačič, M., Kerševan Smokvina, T. (2019), Net neutrality in a peripheral but pioneering country: policy processes, consequences, and developments in Slovenia. Medijska istraživanja – Media Research 25(1), 33-53.
  - Kerševan Smokvina, T. (2019), Guide to the best practices for the digital age: media self-regulation in South East Europe. Paris: UNESCO.
  - Milosavljević, M., Kerševan Smokvina, T. (2017), Slovenia: The interplay of media and politics in a small-sized Central/Eastern European country. In: Bajomi-Lázár, P. (ed). Media in third-wave democracies: Southern and Central/Eastern Europe in a comparative perspective. Paris; Budapest: L'Harmattan, 210-228.