Skoči do osrednje vsebine

izr. prof. dr. Aleš Gabrič

Splošne informacije
Video predstavitev
Življenjepis
Bibliografija
Povezave
 • izr. prof. dr. Aleš Gabrič, visokošolski učitelj
   Kontaktne informacije:
   Službeni telefon: 01/ 5805-342
   Email: is.zni@cirbag.sela
   Govorilne in uradne ure:
   torek, 10:30-12:00, FDV B-206
   po dogovoru, Inštitut za novejšo zgodovino, Kongresni trg 1, Ljubljana, soba 201
   Prostor:
   B 206
   Sodelovanje pri predmetih:
   Ekspertna področja:
   slovenska novejša politična zgodovina, kulturnopolitična zgodovina, kulturna zgodovina, zgodovina šolstva, zgodovina cenzure, delovanje znanstvenih in umetniških ustanov, odnos politike do kulture, kulturnih ustanov in do posameznih kulturnih ustvarjalcev, disidentstvo itd.
  • Aleš Gabrič je študiral zgodovino in geografijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani in se po diplomi leta 1987 zaposlil na Inštitutu za novejšo zgodovino. Leta 1994 je zagovarjal doktorsko disertacijo o slovenski kulturni politiki v petdesetih letih 20. stoletja. Na Fakulteti za družbene vede je od študijskega leta 1996/97 nosilec predmeta Zgodovina slovenske kulture. 

   Je avtor več znanstvenih monografij, soavtor učbenikov zgodovine za zaključne razrede osnovne in srednje šole, avtor več kot 100 izvirnih in preglednih znanstvenih prispevkov ali samostojnih poglavij v znanstvenih monografijah ter številnih krajših strokovnih člankov in ocen. Rezultate svojega znanstveno raziskovalnega dela redno predstavlja na znanstvenih simpozijih doma in v tujini. Kot strokovnjak za novejšo slovensko zgodovino je bil imenovan v več ekspertnih komisij, npr. v bilateralni slovensko-avstrijsko in slovensko-hrvaško komisijo zgodovinarjev. V letih 2001–2004 je bil urednik Kronike, časopisa za slovensko krajevno zgodovino. Sedaj je urednik Založbe INZ, publikacij v izdaji Inštituta za novejšo zgodovino. Uredil je tudi več znanstvenih zbornikov. Od leta 2008 je predsednik Državne predmetne komisije za splošno maturo za zgodovino, od leta 2018 pa predsednik Slovenske matice.