Obisk soproge predsednika Republike Severne Makedonije

 

Fakulteto za družbene vede je danes obiskala Elizabeta Gjorgievska, ki se skupaj s soprogom, predsednikom Republike Severne Makedonije, mudi na dvodnevnem obisku v Sloveniji. Prof. dr. Gjorgievsko je sprejela prodekanja prof. dr. Katja Lozar Manfreda. V nadaljevanju obiska je Marko Puschner, koordinator projekta, predstavil projekt Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru fakultete. 

Uvodoma je pojasnil, da je glavni namen projekta osveščanje ciljnih skupin otrok, najstnikov, staršev, učiteljev in socialnih delavcev preko različnih online in offline aktivnosti, izobraževanj, delavnic, gradiv, promocijskih, medijskih kampanj o tem, kako varno in odgovorno uporabljati internet in mobilne naprave. Izpostavil je, da v okviru projekta ustvarjajo avtorske video nasvete, med drugim izdelujejo navodila za varno rabo družbenih omrežji, izjemno dobro sprejete, pa so po njegovih besedah, tematske, interaktivne delavnice, ki jih organizirajo za učence po šolah, dijake ter za njihove starše in učitelje. Samo v lanskem letu se je delavnic udeležilo prek 20.000 učencev iz 218 slovenskih osnovnih šol. Predstavil je tudi vsakoletne aktivnosti, ki jih izvajajo v okviru mednarodnega meseca in dneva varne rabe interneta, ko z najrazličnejšimi aktivnostmi otroke in mlade še posebej osveščajo o teh tematikah.

V nadaljevanju je Zdenka Švaljek predstavila delovanje svetovalne linije za težave na spletu, Tom telefon, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine. Pojasnila je, da svetovalci vsak dan med 12. in 20. uro odgovarjajo na vprašanja, dileme in rešujejo zagate, povezane z uporabo interneta. Storitev je na voljo za otroke, mlade in njihove starše. S februarjem 2013 je z delovanjem pričela tudi TOM klepetalnica http://www.e-tom.si/, kjer lahko otroci, mladostniki ter njihovi starši nasvete in pomoč dobijo prek spletnega klepeta. Izpostavila je, da je največ težav mladih povezanih s škodljivimi vsebinami na spletu in medvrstniškim nasiljem na spletu.

 

Elizabeta Gjorgievska je izrazila navdušenje nad projektom, ki poteka v okviru Fakultete za družbene vede. Po njenem prepričanju so teme kot so medvrstniško nasilje na spletu, spolne zlorabe otrok, ter tudi sovražni govor in lažne novice, teme, ki jih je potrebno kontinuirano in še bolj učinkovito naslavljati, zato se je zavzela za čimprejšnjo vzpostavitev podobnih projektov v Republiki Severni Makedoniji.