Skoči do osrednje vsebine

Teden EUTOPIA: vabilo na predavanje in okroglo mizo


V tednu med 21. in 25. 11. bo Univerza v Ljubljani skupaj z zvezo EUTOPIA gostila Teden EUTOPIA, na katerem poleg ostalih članic sodeluje tudi FDV. V tem času se bosta na naši fakulteti odvila predavanje in okrogla miza. 

OKROGLA MIZA: Migrations, reintegration and sustainable development in the post-Yugoslav context

Kaj pomeni prizadevanje za raziskovalno odličnost v jugovzhodnoevropskem in postjugoslovanskem prostoru, ki so ga v zadnjih dveh stoletjih zazanamovale pomembne politične, gospodarske in družbeno-kulturne spremembe? Kako lokalni kolektivni spomini vplivajo na predstavo o prihodnosti in ali imajo ta razmišljanja o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti kakšen širši, nadnacionalni pomen?

Na ta in sorodna vprašanja bodo poskusili odgovoriti štirje mednarodno priznani znanstveniki s področja humanistike in družboslovja, ki imajo izkušnje z različnimi akademskimi in kulturnimi konteksti. Okroglo mizo bo vodila izr. prof. dr. Natalija Majsova (Fakulteta za družbene vede). 

Okrogla miza bo potekala v torek, 22. 11. 2022, ob 14.00 v predavalnici 7. Za udeležbo na okrogli mizi se je potrebno prijaviti. PRIJAVA

Več o programu okrogle mize na povezavi. 

PREDAVANJE: Pippa Norris - In praise of Skepticism: trust but verify

Kutura zaupanja prinaša številne prednosti pri delovanju organizacij, gosodarstva in vlade ter na splošno pomaga pri kolektivnem delovanju, zato moramo vse znake nezaupanja obrvnavati kot zaskrbljujoče. Po drugi strani pa lahko nekritično zaupanje priprelje do napačnih sodb, ki se predvsem odražajo preko kulturnih predsodkov, slabih kognitivnih spodobnosti in oblikovanju informacijsko odmevnih komor.   

Namen predavanja, ki ga bo vodila dr. Pippa Norris, ena izmed vodilnih svetovnih raziskovalk na področju družbenih in političnih ved, je obravnavati problematiko zaupanja - zlasti ob zaskrbljujočem upadanju zaupanja v državne in znanstvene institucije. Predavanju bo sledila razprava, na kateri se bodo dr. Noris pridružili moderatorki prof. dr. Ksenija Vidmar Horvat (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani) in izr. prof. dr. Mojca Pajnik (Fakulteta za družbene vede). 

Predavanje bo potekalo v sredo, 23. 11. 2022, ob 16.00 v predavalnici 1. Za udeležbo na predavanju se je potrebno prijaviti. PRIJAVA

Več o programu predavanja si lahko preberete na povezavi

 

Celoten program dogajanja v času Tedna EUTOPIA: EUTOPIA Activities (Descriptions)

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 10. november 2022