Starost ni za mevže ali o nasilju med in nad starimi


Predstavitev publikacije Starost ni za mevže, ki je izšla v zbirki Opuščeni program, in pogovor o njej z avtorjem  in mladim raziskovalcem na FDV Ottom Gerdino, prof. dr. Vesno Leskošek in prof. dr. Matjažem Lunačkom bo potekal v četrtek, 10. oktobra ob 18.30, v bralnici Centra kulture Španski borci. Pogovor bo povezovala Sinja Čož.

OPRO, zavod za aplikativne študije je s finančno podporo Mestne občine Ljubljana in ob podpori medijskega sponzorja revije Dita izdal monografijo Starost ni za mevže. 

‘Publikacija sintetizira spoznanja raziskovalca Otta Gerdina in strokovnih sodelavcev OPRO, zavoda za aplikativne študije. V razumljivi in jezikovno privlačni obliki razkriva prikrite oblike nasilja med starimi partnerji na področju Ljubljane in identificira nove, za starost specifične oblike partnerskega nasilja ter pojasnjuje vzroke, povode in motivacije zanje. Posebna pozornost je bila namenjena vprašanju sprememb v razmerju moči med partnerjema znotraj življenjskega poteka s fokusom na zadnjem življenjskem obdobju. Rezultati raziskave in ugotovitve s strokovnih posvetov OPRO nakazujejo, da se po upokojitvi, kljub upadu ekonomske in socialne moči moškega, razmerje moči najpogosteje ohranja. Spremembe v razmerju moči so bile povezane s psihosocialnim razvojem osebnosti v starosti in novim razumevanjem, sprejemanjem ter spoštovanjem partnerja. Publikacija Starost ni za mevže prikazuje, da nasilje zaradi specifičnih karakteristik obdobja po upokojitvi prevzema nove in za starost ter spol specifične oblike, vendar je njihova pogostost in resnost odvisna od specifične konstelacije psihosocialnega razvoja oziroma s starostjo pogojene regresije, in povezana z lastnostmi partnerskega odnosa. Drugače rečeno, študija je tudi v mednarodnem merilu izjemna zato, ker je na podlagi empirične evidence pokazala, da starost in s starostjo povezane telesne in duševne spremembe same po sebi ne vodijo v nasilje, če to že prej ni bilo latentno ali manifestno prisotno v partnerskem odnosu,' je v recenziji zapisala prof. dr. Tanja Rener. 
Več o dogodku si lahko preberete na: http://opro.si/napovednik/ 


FB dogodek


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 23. september 2019 | v kategoriji: Za medije, FDV-EN