[Socioklub] Vloga in odgovornost izraelskih medijev pri ohranjanju okupacije


Študentsko sociološko društvo SocioKlub in BDS Slovenija - Gibanje za pravice Palestincev vas v okviru Kulturne ambasade Palestine vabita na predavanje z naslovom Vloga in odgovornost izraelskih medijev pri ohranjanju okupacije.

Izrael že skoraj 50 let izvaja nelegalno okupacijo Zahodnega brega in Gaze. V tem času je izvedel kopico krvavih ofenziv, zgradil na stotine kilometrov zidu in okupirane predele posejal z nelegalnimi naselbinami, uzakonil in v praksi realiziral apartheid, izvajal poboje, mučenja, aretacije in brutalno zatiral palestinski upor. Ključno vlogo pri legitimiranju in ohranjaju sistema izključevanja igrajo mediji, ki niso zgolj opisovalci stanja, ampak tudi pojasnjujejo, izbirajo govorce in teme, podajajo mnenja, odpirajo in zapirajo medijski prostor, kritizirajo in zakrivajo. Z načinom podajanja zgodb vplivajo na javno mnenje, ki v Izraelu postaja vse bolj ksenofobno in nasilno.

O vlogi medijev pri ohranjanju okupacije bo spregovoril izraelski novinar Gideon Levy, kolumnist in član uredniškega odbora časopisa Haaretz. Je pisec tedenskih kolumn Twilight Zone, v katerih zadnjih 25 let pokriva izraelsko okupacijo ter avtor dveh knjig: Twilight Zone – Life and Death Under the Israeli Occupation in The Punishment of Gaza. Levy je prejemnik več nagrad, med drugimi Peace Through Media Award leta 2012, Euro-Med Journalist Prize leta 2008, Liepzig Freedom Prize 2001, Israeli Journalist's Union Prize 1997 in The Association of Human Rights in Israel Award 1996.

Gosta bo predstavil red. prof. dr. Zlatko Šabič, prodekan za mednarodno sodelovanje in predstojnik Katedre za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede.

Predavanje se bo pričelo v ponedeljek, 30. novembra 2015, ob 12. uri v Veliki dvorani Fakultete za družbene vede

Vljudno vabljene in vabljeni!

 

 

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 24. november 2015