Saj grem samo mimo


Saj grem samo mimoVečer z razglednicami Aleša Debeljaka

KDAJ? 20. september 2018 ob 20h

KJE? Španski borci

Dogodek prepleta bralno, refleksijsko, zvočno, performersko, vizualno in prostorsko interpretacijo oz. izkustvo razglednic. Izhaja iz knjige razglednic Saj grem samo mimo, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga – oblikovala jo je Tanja Radež, uredila Nela Malečkar. Knjiga je svojevrsten hommage veliki strasti Aleša Debeljaka in mediju, ki izginja iz naših nabiralnikov.

Aleš Debeljak, pesnik, esejist, kritik in profesor, je v svojem življenju razposlal na desettisoče razglednic svojim staršem, sestri, prijateljicam in prijateljem, pisateljskim in profesorskim sopotnikom, svojim otrokom in ženi. Nenehno je pisal sporočila na hrbtno stran reproduciranih podob in jih pošiljal v svet. O tej njegovi navadi so za knjigo napisali spomine in refleksije Erica Johnson Debeljak, Aleš Berger, Andrew Zawacki, Matjaž Pikalo in Igor Štiks.

Erici Johnson Debeljak in Matjažu Pikalu se bosta v refleksiji o razglednicah kot besedilnem in vizualnem, filozofskem in pesniškem fragmentu pridružila Svetlana Slapšak in Tadej Troha, v branju razglednic tudi drugi iz občinstva. Bara Kolenc, Matevž Kolenc in Mitja Cerkvenik (jesusonecstasy) bodo izhajali iz besedil z razglednic in predstavili zvočno-performerski eksperiment, ki se ukvarja z modulacijo performerjevega glasu in njegovo gibalno reakcijo na to modulacijo. Stella Ivšek (5237) bo z video mapiranjem razglednice vgradila v arhitekturo prostora. Dogodek bo z moderiranjem prešil Dražen Dragojević.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 13. september 2018