Skoči do osrednje vsebine

Protestiranje v časih izrednih razmer: Državno zatiranje in preoblikovanje protestov v avtoritarni Turčiji


Slovensko politološko društvo (SPOD) in Katedra za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani (FDV UL) vabita na predavanje z naslovom: “Protestiranje v časih izrednih razmer: Državno zatiranje in preoblikovanje protestov v avtoritarni Turčiji” ki bo v ponedeljek, 20. 5. 2024, ob 14.00 na Fakulteti za družbene vede (Kardeljeva ploščad 5) v predavalnici 14.

V predavanju bo dr. Deniz Erkmen na osnovi ugotovitev literature o izrednih razmerah, še posebej tiste, ki vprašujejo pojmovanje izrednega stanja kot prekinitve normalnega pravnega reda, najprej predstavila koncept "premikajočega se izrednega stanja" in ga uporabila za analizo in razumevanje zatiranja protestov v zadnjem desetletju vladavine AKP v Turčiji. Premikajoče se izredno stanje pomeni izjemno začasno in lokalizirano prakso suspenzije ali omejevanja ustavnih pravic preko upravnih odredb v imenu javnega reda.

Dr. Erkmen bo ta način vladanja ilustrirala z originalnim naborom podatkov o prepovedih protestov. Nato se bo obrnila na proteste v Turčiji, da bi ocenila učinke zatiranja v okviru avtokratizacije. S pomočjo drugega originalnega nabora podatkov o protestih v Turčiji in osredotočanja na akterje, teme in taktike protestov, bo analizirala preoblikovanje, pri čemer bo pokazala tako na odpornost kot na krčenje v okviru premikajočega se izrednega stanja.

Dr. T. Deniz Erkmen je doktorirala iz političnih znanosti na Univerzi v Michiganu, Ann Arbor, ter pridobila diplomo iz političnih znanosti in mednarodnih odnosov na Univerzi Boğaziçi v Istanbulu. Deluje kot docentka na Oddelku za mednarodne odnose na Univerzi Özyeğin v Istanbulu. Prav tako je delala kot gostujoča predavateljica na Univerzi Boise State v ID, ZDA, in kot raziskovalna sodelavka pri Stiftung Wissenschaft und Politik v Berlinu, Nemčija. Trenutno je v Ljubljani v okviru projekta EU-Horizon SOS4Democracy, ki ga vodi Inštitut za kriminologijo Univerze v Ljubljani. Njena področja poučevanja in raziskovanja so primerjalna politika in politična sociologija, ki vključujejo transnacionalizem, nove srednje razrede, avtoritarizem, avtokratski legalizem in zatiranje protestov.

 

Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 07. maj 2024