[Pogovor] Mediji in propaganda o beguncih


Vabimo vas na pogovor na temo MEDIJI IN PROPAGANDA O BEGUNCIH, ki bo v torek, 20. junija, med 10.00 in 12.00 v Atriju ZRC.

Množični prihodi ljudi po tako imenovani "Balkanski poti" v zadnjih letih je v mnogih evropskih državah povzročil najprej ˝begunsko krizo˝, kasneje pa tudi izbruh sovražnosti vseh vrst, usmerjenih proti beguncem in priseljencem nasploh. Varnostni diskurz in širjenje strahu s strani politikov povzroča sovraštvo in nesprejemanje beguncev, širi pa tudi islamofobijo. Propaganda in politični populizem sta pogosto podprta z neustreznim medijskim poročanjem o migrantih, še bolj pa s širjenjem sovraženega govora ter različnih neresnic in polresnic o beguncih po socialnih omrežjih.

V okviru pogovora, ki bo potekal ob svetovnem dnevu beguncev, bomo z gosti iskali alternative varnostnemu diskurzu in politični propagandi, podprti s pogosto enostranskim in neustreznim medijskim poročanjem. Govorili bomo, kako naslavljati različne mite in stereotipe, ki obkrožajo sodobne migracije; dotaknili se bomo realnosti novinarjev, ki poročajo o beguncih; spraševali se bomo, kako ukrepati proti širjenju sovraštva, pa tudi kakšne so možnosti za neodvisno, etično in kvalitetno medijsko poročanje. Iskali bomo tudi druge učinkovite načine za spremembo medijskega diskurza.  

Pred pogovorom bosta udeležence nagovorila Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in Franci Zlatar iz Slovenske filantropije.

V pogovoru bodo sodelovali:

  • Steffen Dobbert, novinar nemškega častnika Die Zeit in Zeit online,
  • Mojca Širok, novinarka RTV Slovenija,
  • Mojca Pajnik, Fakulteta za družbene vede in Mirovni inštitut,
  • Tadej Troha, Filozofski inštitut, ZRC SAZU,
  • Max Zimani, Zavod Global.

Pogovor bo povezoval Jure Gombač iz Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.

Dogodek je organiziran v okviru Festivala migrantskega filma 2017 v sodelovanju Slovenske filantropije, Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU in Mirovnega inštituta ob podpori Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 08. junij 2017