Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev razstave Fotomorfoze fotografa Rina Gropuzza


Vljudno vabljene in vabljeni na otvoritev razstave Fotomorfoze fotografa Rina Gropuzza, ki bo v sredo, 29. marca 2023, ob 18.00 v glavnem prehodu Fakultete za družbene vede UL. Dogodek bo otvoril vodja Galerije FDV, izr. prof. dr. Samo Uhan. Uvodni nagovor pa bo prispeval izr. prof. dr. Aljoša Pužar, kulturolog, etnograf, pisatelj in družbeni kritik. 

Razstava Fotomorfoze, ki je leta 2020 gostovala v Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu ter leta 2019 v Palači Gopčevič v Trstu, predstavlja ožji izbor fotografij umetnikovega opusa, predvsem erotične, modne in fotografije pejsaža. 

“Poleg izrazite naklonjenosti estetiki avtor kaže tudi svojevrsten premik v obravnavanju motivov v smeri provokacije gledalca z elementi (avto)ironije in humorja. Napačno bi bilo namreč Gropuzzova dela valorizirati kot estetsko vredna (izključno) na podlagi lepote njegovih motivov. Nakazuje se možnost globlje simbolne vsebine v smislu medbesedilne plasti, ki presega zgolj zanimanje za estetiko morfologije ženske figure in provokativnost zase, privlačnost naravnih motivov ipd. Elementi voajerizma, fetišizma, in brutalnega v erotični agresiji se lahko razširijo v dvoumnosti prisotnih simbolov. Izbor del (nepričakovano) nakazuje tudi možnost problematiziranja utrujenosti in minljivosti telesa ter lepote same." (Tomislav Čop, zgodovinar umetnosti ob razstavi Fotomorfoze v Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu, 2020) 

Razstava bo na ogled do 20. aprila 2023.

O umetniku: Rino Gropuzzo je mednarodno priznani fotograf z Reke na Hrvaškem, s številnimi samostojnimi in skupinskimi razstavami po celem svetu. Živel in deloval je v  Parizu, Milanu, Atenah in Los Angelesu. Zdaj živi in ustvarja na Reki. Znan je je po fotografijah na področju mode, reklame, erotike ter pejsaža. Večkrat nagrajevani umetnik je član hrvaškega združenja likovnih umetnikov. Njegova dela so vključena v zbirke Muzeja mesta Reka, Muzeja sodobne umetnost na Reki ter številne privatne zbirke. 

Več o Fotomorfozah Rina Gropuzza na povezavi

Vabilo


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 23. marec 2023