[Okrogla miza] Vsaka kapljica šteje: naravni viri v Zahodni Sahari


Zavod Reflektum, Klub evropskih študentov, Študentsko društvo za mednarodne odnose in Predstavništvo Fronte Polisario, vabijo na okroglo mizo Vsaka kapljica šteje: naravni viri v Zahodni Sahari.

Okrogla miza bo potekala 22. maja 2017, ob 16.15 v Veliki dvorani Fakultete za družbene vede

Zahodnosaharci so majhno ljudstvo nomadskega izvora, ki živi v delu saharske puščave na severozahodu afriške celine. Zaradi zapletene politične situacije so že več kot štiri desetletja razdeljeni med tiste na ozemlju pod nadzorom Maroka, ter tiste ki prebivajo bodisi na tako imenovanem ''osvobojenem ozemlju'' ali v begunskih taboriščih v sosednji Alžiriji. Z vidika preživetja v oteženih okoliščinah in negostoljubnem okolju so svojevrstna in zanimanja vredna posebnost prav slednji. Že skoraj pol stoletja namreč več sto tisoč ljudi svoje dneve preživlja v taboriščih, ki so od nekdaj imela namen zgolj začasne rešitve. V ekstremnih vremenskih pogojih, ki jih zaznamujejo poletne temperature segajoč do 50°C in skoraj popolna odsotnost vegetacije, ki bi lahko služila kot vir preživetja, so Zahodnosaharci kljub vsemu postopoma uspeli zgraditi delujočo skupnost in svojevrstno ''državo'' znotraj meja druge države.

Na okrogli mizi bomo razpravljali o številnih vprašanjih o možnostih preživetja v takšnih posebnih okoliščinah. Zanimala nas bodo na primer čisto praktična vprašanja o dostavi osnovnih življenjskih dobrin kot sta voda in hrana ter primeri izvirne uporabe omejenih virov, dotaknili pa se bomo tudi drugih širših tem in vprašanj kot so učinki podnebnih sprememb ter vloga mednarodne skupnosti in humanitarne pomoči. Glede na naraščajočo nepredvidljivost tako podnebja kot razpoložljivosti naravnih virov so takšni vpogledi v človeško sposobnost preživetja zagotovo dobrodošli.

V torek, 23. maja 2017, vabljeni še v Pritličje (Mestni trg 2, Ljubljana) na spremljevalni dogodek, na katerem si bomo ob 19.30 ogledali dokumentarni film z naslovom Puške ali Grafiti: Nenasilen boj zahodnosaharskega ljudstva. Projekciji bo sledil pogovor s scenaristom in režiserjem.

Vabilo: Okrogla miza Vsaka kapljica šteje - naravni viri v Zahodni Sahari

FB: www.facebook.com/StoryOfWesternSahara

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/126243944602761/

Vljudno vabljene in vabljeni!


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 16. maj 2017