Okrogla miza MKŠ: Intimna razmerja med digitalizacijo, komodifikacijo in pandemijo


plakat

V okviru pedagoškega procesa Katedra za medijske in komunikacijske študije organizira OKROGLO MIZO - Intimna razmerja med digitalizacijo, komodifikacijo in pandemijo.

Okrogla miza bo v torek, 7. 12. 2021 ob 16. uri v Veliki dvorani.

Najbolj prepoznavna funkcija aplikacije za zmenke Tinder – swipe – je pomladi 2020 doživela ponovni preboj. Uporabniki in uporabnice Tinderja so 29. marca 2020 postavili nov rekord s 3 milijardami ''drsljajev'' v enem dnevu in so v istem letu ta rekord dosegli še 130-krat. Čeprav so bili zmenki v živo zaradi strogih ukrepov omejevanja gibanja skorajda neizvedljivi, se je Tinder skupaj z drugimi platformami skril pod naše odeje, izkoristil našo osamljenost in frustracijo in še dodatno pospešil digitalizacijo intimnih razmerij. Pandemija je tako pospešila že nekaj časa aktualno komodifikacijo intimnih razmerij in omogočila trgu nadaljnje širjenje v zasebno sfero. To so še posebej omogočili digitalne tehnologije in novi kanali komuniciranja, zlasti uporaba družbenih omrežij in platform, ki spodbujajo neposreden in takojšen slog komuniciranja.

Poleg trga nasploh ter predvsem trga medijskih in digitalnih tehnologij se je v naša intimna življenja v času  karantene na nove načine vključila tudi država. Država je z omejevanjem medosebnih stikov na posamezna gospodinjstva favorizirala tradicionalno družino, vsem ostalim državljanom in državljankam pa je omejila dostop do intimne in čustvene podpore. Ravno nove digitalne medijske tehnologije so pomagale pri vzdrževanju nenormativnih intimnih razmerij, ki niso ustrezala državno določenemu pojmovanju partnerstva in gospodinjstva. Med pandemijo je torej prišlo do dodatnega brisanja mej med javnim in zasebnim življenjem, hkrati pa je pandemija spodbudila prevpraševanje normativnega razumevanja intimnih odnosov ter koncepta intimnega nasploh.

V pogovoru se bomo torej dotaknili vprašanj posega sodobnih digitalnih tehnologij, trga in države v intimne odnose v sodobni digitalni družbi. Z nami bodo: izr. prof. dr. Zdenka Šadl, red. prof. dr. Roman Kuhar, dr. Jasmina Šepetavc in dr. Iztok Šori. Pogovor bo moderirala Anamarija Šiša, asistentka in mlada raziskovalka na Katedri za medijske in komunikacijske študije.

 

VABLJENI!

 

Na okrogli mizi sodelujejo:

izr.prof.dr. Zdenka Šadl,  profesorica socioloških teorij, sociologije spola in skrbi na Fakulteti za družbene vede

red. prof. dr. Roman Kuhar, profesor sociologije na Filozofski fakulteti in raziskovalec na Mirovnem inštitutu

dr. Jasmina Šepetavc, doktorica znanosti, filmska kritičarka in raziskovalka na področju feministične in queer filmske teorije

dr. Iztok Šori, raziskovalec in direktor na Mirovnem inštitutu, doktor socioloških znanosti

Anamarija Šiša, moderatorka okrogle mize, asistentka in mlada raziskovalka na Katedri za medijske in komunikacijske študije

 

 

Za vse udeležence velja, da morajo izpolnjevati pogoj PCT. Veljavnost pogoja PCT dokazujejo z enim od pogojev, ki so navedeni v 2. členu Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19istovetnost pa oseba dokazuje z osebnim dokumentom.

V vseh zaprtih javnih prostorih je obvezna kirurška maska ali FFP2 maska  in razkuževanje rok. Maske iz blaga niso več dovoljene.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 24. november 2021