Novinarska konferenca ob predstavitvi nove znanstvene monografije prof. dr. Petra Stankovića


35_stanković_narodnozabavna

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na predstavitvi nove znanstvene monografije prof. dr. Petra Stankovića Simbolni imaginarij sodobne slovenske narodnozabavne glasbe

Dogodek bo potekal v torek, 18. januarja, ob 11. uri v Akademski čitalnici Aleša Debeljaka na Fakulteti za družbene vede (Kardeljeva ploščad 5).

Z avtorjem se bosta o knjigi pogovarjala doc. dr. Natalija Majsova in prof. dr. Mitja Velikonja.

 

Monografija, ki je izšla pri Založbi FDV, predstavlja prvi sistematičen spoprijem z v Sloveniji še vedno zelo priljubljeno narodnozabavno glasbo. Avtorja je konkretno zanimalo, kateri so najbolj pogosti elementi simbolnega imaginarija te glasbene zvrsti. Rezultati semiološke analize vzorca dvajsetih videospotov so pokazali, da se sodobna slovenska narodnozabavna glasba močno oddaljuje od značilnosti, ki jih povezujemo z narodnozabavno »klasiko« iz obdobja Avsenikov, Slaka in drugih. 

Namesto domačijske motivike je v ospredje stopil idealiziran svet z romantično ljubeznijo, novodobno duhovnostjo, idilo malih mest, dobro voljo, podobnostjo oblačenja, ustvarjanjem mladih družin in avtomobili kot osrednjimi označevalci identitet posameznikov. Tradicionalne religiozne sisteme je zamenjala novodobna duhovnost, ki jo zaznamuje zlasti zahteva, da ves čas razmišljamo in delujemo »pozitivno«. V podobi idealnega življenja ni prostora za drugačnost, tujce, razne subkulture, nekonvencionalne ljubezenske in življenjske poteke, rasne, etične in spolne manjšine. Vse je à sa place, tako kot mora biti oziroma, povedano s priljubljeno slovensko besedo, pošlihtano.  

Avtor zaključuje, da se je slovenska narodnozabavna glasba v zadnjih letih spremenila zgolj na površini, na vsebinski ravni pa ostaja zavezana tradicionalnim pomenskim strukturam. To povezuje s širšimi spremembami v slovenski družbi, zlasti razmahom t. i. primestne kulture, ki jo opredeljuje kot svojevrstno povezavo tradicionalnih vrednot in časovnih, prostorskih ter semantičnih prilagoditev na zahteve sodobne ekonomije.

Prijazno vabljeni na pogovor!

 

Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa je potrebna predhodna najava na elektronski naslov: zalozbafdv@fdv.uni-lj.si. Gostje morajo izpolnjevati PCT pogoje. 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 07. januar 2022