Konferenca Odprti raziskovalni podatki in Delavnica za raziskovalce


OdprtaZnanost

Koordinacija RDA vozlišča Slovenija v novembru vabi v Maribor na sklop dogodkov pod naslovom Odprta znanost. Prvi del se bo v četrtek, 14. novembra 2019, začel s konferenco Odprti raziskovalni podatki v Sloveniji, ki ji bo popoldne sledila predstavitev Nacionalne iniciative za slovensko skupnost odprte znanosti in delavnica o odprti znanosti. Bogat program Delavnice za raziskovalce se bo zaključil v petek, 15. novembra 2019.

Soorganizatorji srečanja so RDA vozlišče Slovenija, društvo Mlada akademija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, projekt NI4OS-Europe (National Initiatives for Open Science in Europe), Univerzitetna knjižnica Maribor in zavod Arnes. Dogodek je del aktivnosti, ki jih izvaja Research Data Alliance (RDA) vozlišče Slovenija skozi projekt razpisa RDA EU 4.0 v koordinaciji Arhiva družboslovnih podatkov

Konferenca je namenjena predvsem izmenjavi informacij o delovanju in načrtih posameznih storitev in projektov, povezanih z raziskovalnimi podatki. Poseben poudarek bo na koordinaciji infrastrukturnih storitev za podporo ravnanju z raziskovalnimi podatki, uveljavitvi načel Nacionalne strategije odprtega dostopa do znanstvenih raziskav in raziskovalnih podatkov () in pregledu trenutne situacije glede odprtih raziskovalnih podatkov po posameznih področjih znotraj slovenske raziskovalne skupnosti.

Delavnica o odprti znanosti je namenjena raziskovalcem z vseh področij znanosti, predvsem tistim na začetku karierne poti. Udeleženci bodo spoznali načela za odgovorno deljenje podatkov FAIR, načrte upravljanja raziskovalnih podatkov, odprto strojno opremo, odprte sisteme recenziranja in odprti dostopom. Delavnico bodo vodili priznani strokovnjaki iz Slovenije in tujine, s sodelovanjem pa bodo udeleženci pridobili veščine, ki jim bodo omogočile, da bodo svoje podatke in druge rezultate raziskovanja delili odprto in odgovorno.

Več o dogodkih na povezavi ali na naslovu arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si. Prosimo, da udeležbo potrdite preko prijavnega obrazca.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 

Vljudno vabljeni!


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 25. oktober 2019 | v kategoriji: FDV