Skoči do osrednje vsebine

Kiwi X-Factor: vloga znamčenja države in zgodbičenja pri razvoju mehke moči Nove Zelandije


Vabimo vas na predavanje dr. Matevža (Matta) Raškovića “KIWI X-FAKTOR: VLOGA ZNAMČENJA DRŽAVE IN ZGODBIČENJA PRI RAZVOJU MEHKE MOČI NOVE ZELANDIJE”, ki ga organizirata Center za mednarodne odnose (CMO) in Študentsko društvo za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (Globallis).

 

Kdaj? 12. junij 2023, 15.00–17.00 CET

Kje? Velika dvorana Fakultete za družbene vede, Univerza v Ljubljani (Kardeljeva ploščad 5, 1000 Ljubljana, Slovenija)

Kaj? Nova Zelandija je majhno odprto gospodarstvo, ki pa ima po oceni nekdanje državne sekretarke ZDA Hilary Rodham Clinton za svojo velikost nesorazmerno veliko mednarodno moč. Novozelandski izvozniki na tujih trgih uspešno izkoriščajo t. i. Kiwi halo efekt, mehka moč države pa je s pandemijo Covid-19 in (mednarodno) priljubljenostjo nekdanje premierke Jacinde Ardern s svojevrstnim pristopom političnega voditeljstva še narastla. Kiwi halo efekt temelji na mešanici dejanske in umetno ustvarjene pristnosti, ki navdih črpa v utopičnih podobah iz časa kolonializma in domorodne pripovedovalske tradicije "Kaupapa Kōrero". V raziskavi o državnih znamkah iz leta 2021 se je Nova Zelandija uvrstila med 10 najmočnejših

državnih znamk na svetu. Bila je tudi 16. po indeksu mehke moči (leta 2022 pa 21.). Za Kiwi xfaktorjem stoji dobro zasnovana državna znamka, zgrajena s pomočjo zgodbičenja (storytelling). Ta znamka je lahko tudi pomembno orodje v mednarodnih odnosih, turizmu in mednarodni menjavi.

 

Predstavitev bo odgovorila na naslednja vprašanja:

1. Zakaj ima Nova Zelandija tako močno nacionalno znamko in kakšna je pri tem vloga
zgodbičenja (ang. storytelling)?
2. Kaj počne novozelandska agencija za zgodbičenje in kako njeno delovanje vpliva na
mehko moč države?
3. Katere dobre prakse Nove Zelandije lahko prevzamejo druge majhne države in kaj so nevarnosti ustvarjanja idealističnih predstav o državi?
Sledil bo pogovor s častnim konzulom Nove Zelandije v Sloveniji g. Andrejem Božičem.

O govorcih:
Matevž (Matt) Rašković je izredni profesor mednarodnega poslovanja in strategije na Tehnološki univerzi v Aucklandu na Novi Zelandiji, profesor mednarodnega poslovanja na Univerzi v Ljubljani ter gostujoči predavatelj na Fakulteti za management Univerze Zhejiang na Kitajskem. Trenutno je podpredsednik za administracijo Akademije za mednarodno poslovanje (AIB), bil pa je tudi podpredsednik za marketing Akademije za mednarodno poslovanje v Avstraliji in Novi Zelandiji (ANZIBA). Matevž je bil Fulbrightov štipendist na Fakulteti za sociologijo Univerze Harvard in je ekonomski sociolog, ki proučuje pojave mednarodnega poslovanja z vidika globalnih poslovnih in družbenih izzivov ter oblikovanja politik. 

Andrej Božič je partner v svetovalnem podjetju BB Consulting in častni konzul Nove Zelandije v Sloveniji. Je tudi nekdanji predsednik Združenja Manager in častni član kluba Beta Gamma Sigma. Ima več kot 30 let menedžerskih izkušenj.

Vabilo_o znamčenju države in zgodbičenju v Novi Zelandiji
Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 17. maj 2023 | v kategoriji: 2022/23