Skoči do osrednje vsebine

Javno inavguracijsko predavanje dr. Matjaža Uršiča: Vprašanje celostnega pristopa pri načrtovanju pametnih mest - refleksija družbenih dimenzij v zasnovah tehnološkega razvoja mest


V sredo, 3. julija 2024, bo ob 13.00 v Senatni sobi potekalo javno inavguracijsko predavanje dr. Matjaža Uršiča z naslovom Vprašanje celostnega pristopa pri načrtovanju pametnih mest - refleksija družbenih dimenzij v zasnovah tehnološkega razvoja mest.

Pametna mesta so postala priljubljen konceptualni okvir za poudarjanje uporabnosti prostorsko-tehnološko usmerjenih razvojnih projektov, ki najpogosteje delujejo v okviru javno-zasebnih partnerstev. Ne glede na neprestano opominjanje o potrebi po vključevanju različnih družbenih skupin in izpostavljanju nujnosti uporabe metod in pristopov, ki so osredotočeni na uporabnike, ostajajo koncepti pametnih mest še vedno prepogosto zakoreninjeni v  tehnoloških-ekonomskih determinizmih. To se kaže v zapostavljaju družbenih elementov razvoja mest. Predavanje obravnava potencialni razvoj alternativnih različic pametnih mest, ki se bolj osredotočajo na družbene inovacije, večjo državljansko vključenost in upoštevanje posebnosti lokalnega konteksta.

 

 


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 07. junij 2024