Gostujoče predavanje dr. Vlaste Jalušič z naslovom Problem ljubezni pri Avguštinu


KAJ? Predavanje dr. Vlaste Jalušič z naslovom Problem ljubezni pri Avguštinu

KDAJ? Torek, 17. aprila 2018, ob 18.00

KJE? Akademska čitalnica Aleša Debeljaka

ORGANIZATOR: Študentski inovativni projekt STIK v sodelovanju z Mirovnim inštitutom in Univerzo v Ljubljani

***

Seminar za politično teorijo vljudno vabi na predavanje v okviru projekta STIK. Predavanje dr. Vlaste Jalušič bo potekalo v torek, 17. aprila, ob 18. uri v Akademski čitalnici Aleša Debeljaka.

Leta 1929 je v Berlinu izšla disertacija Hannah Arendt, posvečena izključno pojmu ljubezni. Kot strnjena in sistematična analiza tega pojma pri Avreliju Avguštinu je odstopala od tedanjih utečenih interpretacij Avguština kot religioznega pisca, obenem pa je v njej že pričela razvijati ključne pojme filozofske in politične misli.

Predavanje bo posvečeno nekaterim poudarkom, distinkcijam in protislovjem Avguštinove analize pojma ljubezni, ki je vzniknil  v srečanju antične in krščansko-orientalske tradicije. Arendt se pri tem osredotoči na Avguštinovo pojmovanje ljubezni kot želje (appetitus), ki se izgubi v objektu, ki ga ljubi zaradi njega samega. Po drugi strani pa izpostavi kontradikcije, ki vzniknejo z vezavo tega pojma na krščansko solipsistično samorefleksijo in zahtevo po brezkompromisni ljubezni do bližnjega. Kako vendarle razumeti to zapoved in relevantnost bližnjega za krščansko fenomenologijo, ko pa ta v resnici opusti svet? Arendt s pomočjo branja Avguštinovih idej konstruira specifičen odgovor, ki implicira njen premislek sveta, življenja in časovnosti ter vpelje pojem natalitete, ki je vtkan v njeno razumevanje pojmov politike in revolucije kot novih začetkov.

Dr. Vlasta Jalušič, poznavalka misli Hannah Arendt, sicer pa doktorica političnih ved, je zaposlena na Mirovnem inštitutu, kjer proučuje teme feminizma, spola, (ne)enakosti ter rasizma in nasilja.

Predavanje je organizirano v okviru študentskega inovativnega projekta STIK, namenjenega širitvi ideje o skupnem pri islamu in krščanstvu. Projekt se odvija v sodelovanju z Mirovnim inštitutom in Univerzo v Ljubljani. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 10. april 2018 | v kategoriji: Dogodek