Glasni spomini, turbo ljudje: Kartiranje zvokov, podob in spominjanja v postjugoslovanskem prostoru – mednarodni simpozij


16.–17. september 2021
Lokacija: TR/3, Trg republike 3, 1000 Ljubljana, Slovenija
Povezava za udeležence na daljavo: tba.
Prenos za občinstvo, ki bi dogodek spremljalo na daljavo: https://www.facebook.com/mglc.ljubljana

Kako se prek zvokov, podob in spominov obnavljajo, prenavljajo in vzpostavljajo nove tradicije, zgodovinske naracije in prostori politične intervencije? Kako v postjugoslovanskem prostoru delujejo različne kulturne dinamike in afekti? Kako se afekti, spomini in podobe preoblikujejo, ko prehajajo med različnimi sodobnimi mediji in prek meja raznih posttranzicijskih periferij?
Mednarodni simpozij Glasni spomini, turbo ljudje organizirata Center za preučevanje kulture in religije Fakultete za družbene vede na Univerzi v Ljubljani – CPKR FDV (UL) in Mednarodni grafični likovni center – MGLC. Dogodek dopolnjuje 34. grafični bienale Ljubljana: ISKRA DELTA, ki je letos posvečen prevpraševanju in osmišljanju aktualnih in virtualnih obrisov postjugoslovanskega stanja. V skladu s tem izhodiščem je simpozij namenjen razpravi o aktualnih raziskavah na področjih kulturnih in spominskih študij ter študij popularne glasbe v postjugoslovanski regiji (in širše).
Dvodnevni dogodek, ki povezuje aktualne domače in mednarodne raziskave, je zasnovan kot platforma za razpravo ter izmenjavo izkušenj in spoznanj. Namen simpozija je izpostaviti aktualne raziskave in predstaviti odmevnejše sodobne študije, ki obravnavajo tematike, kot so popularna glasba, vizualna kultura in kulturni spomin v postjugoslovanski regiji. Akademske prispevke dopolnjuje in povezuje vrsta interaktivnih intervencij: filmski večer, organiziran v sodelovanju z Mednarodnim festivalom kratkega filma – FEKK, poseben vodeni ogled ljubljanskih grafitov, koncert in vodstvo po bienalu.

Sodelujejo: Jernej Amon Prodnik, Robert Bobnič, Marija Dumnić Vilotijević, Nina Dragičević, Ana Hofman, Mateo Hočuršćak, Jernej Kaluža, Slobodan Karamanić, Mojca Kovačič, Maja Lazarova, Natalija Majsova, Rajko Muršič, Jessica Ortner, Vjeran Pavlaković, Svanibor Pettan, Aljoša Pužar, Boris Ružić, Maria Sokolova, Peter Stanković, Muanis Sinanović, Tea Sindbæk Andersen, Boris Stepanov, Ksenija Šabec, Jasmina Šepetavc, Anamarija Šiša, Eric Ušić, Mitja Velikonja, Fedja Wierød Borčak. 

Simpozij bo potekal v angleščini.
Zaradi organizacijske logistike prosimo za prijavo na konferenčni del programa, ki bo potekal v hibridni obliki. Udeležbo v izbranem formatu lahko potrdite na povezavi >>

Če se želite udeležiti konference na lokaciji, prosimo, da se registrirate do 13.9.2021; registracija za udeležbo prek Zooma je možna do 15.9.2021.
Do 13.9.2021 se lahko prijavite tudi na vodeni ogled 34. grafičnega bienala Ljubljana: ISKRA DELTA prek obrazca >>

 

Prijava na spremljevalne dogodke (filmski večer, grafiti tura, koncert) ni potrebna.

Dogodek bo potekal v skladu s priporočili NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-Cov-2. Pogoj za udeležbo na konferenci je upoštevanje PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

 

Program >>

*Dogodek sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije – ARRS v okviru temeljnega raziskovalnega projekta J6-2582 Slovenska narodnozabavna glasba kot politika: percepcije, recepcije in identitete.


Nazaj na seznam vseh obvestilObjavljeno: 13. avgust 2021